Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Supportrar kritiska till polisens bengaltest

2:24 min

FOI har i dag tillsammans med polisen och Svenska supporterunionen tänt bengaliska eldar inne på nationalarenan i Solna, i ett försök att legalisera pyroteknik på svenska arenor. Men supportrarna är kritiska till hur testerna genomförts.

– Det har inte varit verklighetstroget, säger Lena Gustavsson-Wiberg, styrelseledamot i svenska supporterunionen.

– Vi välkomnar regeringens utredning att laglig pyroteknik är rätt väg att gå, säger Lena Gustavsson-Wiberg.

Varför är pyroteknik så viktigt?

– Det är väldigt viktigt stämningsmässigt för många supportrar. Genom att fortsätta förbjuda så kommer vi inte att få bort det.

Om det blir lagligt, kommer man få bort den olagliga pyrotekniken?

– Jag tror definitivt det kommer minska, säger Lena Gustavsson-Wiberg.

Testet ska ge svar på frågor om bland annat brandrisken och hur farlig röken är att andas in för både publik och spelare.

Polisen har tagit hjälp av Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) som har fått komma med önskemål om hur den vill använda pyrotekniken inne på arenorna. I Österrike har det införts legal pyroteknik efter liknande försök.

De första testerna som har genomförts är med pyroteknik som är laglig, dock ännu inte på idrottsarenor. Polisen var nöjd efteråt, röken syntes knappast och den försvann på 10-15 minuter berättade Isabel Thoren, samordningsansvarig för idrottsrelaterad brottslighet på Polisen.

Nu ska testernas samlas in och skickas till örebros universitetsjukhus för analys och någon gång i slutet av oktober kommer det att finnas ett resultat.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista