Bilder: TT Nyhetsbyrån
ishockey

EU uppmanar - Flytta VM från Vitryssland

0:41 min

EU-parlamentets ledamöter uppmanar Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att flytta VM 2014 från Vitryssland till ett mer passande land.

EU-parlamentets ledamöter tycker inte att det är en bra idé att världens ishockeyblickar i vår riktas mot diktatorn Aleksandr Lukasjenkos Vitryssland.

Därför har de nu röstat igenom en uppmaning till IIHF att flytta VM 2014 från Minsk.

"Belarus (Vitryssland) är Europas sista diktatur och det enda landet i Europa som fortfarande utdömer och verkställer dödsstraff. Rättsprocesserna är osäkra, tortyr är inte ovanligt i fängelserna och alla grundläggande mänskliga rättigheter saknas", skriver svenske ledamoten Olle Schmidt (FP), som låg bakom förslaget, i ett uttalande.

IIHF har dock tidigare avvisat alla krav på att flytta VM.

– Det här ställer förstås frågan ytterligare på sin spets. Jag förmodar att den på styrelsemötet i veckan kommer att komma upp på dagordningen, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet och ledamot i styrelsen i det internationella förbundet, till Radiosporten.

Ni kommer att ta uppmaningen på allvar?

– Absolut. Det är klart att vi måste kolla in vad de har lagt till grund för den uppmaningen som de har.

Lasse Persson
lasse.persson@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista