1 av 13
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
10 av 13
11 av 13
12 av 13
13 av 13
Ishockey

Så är läget i DITT lag inför SHL-premiären

Äntligen premiär för Svenska hockeyligan. Radiosporten ger dig allt du behöver veta inför säsongsstarten.

Leksand - Brynäs

Kommentatorer i Sportextra: Magnus Wahlman och Lars-Gunnar Jansson
Webbkommentator: Pelle Marklund

FÖRSÄSONGEN
Leksand
har vunnit 6 av tio matcher på försäsongen. Den första vinsten kom mot helgens motståndare Brynäs när de vann med 3-2 efter straffar.

Brynäs fick en fortsatt tung start på försäsongen när de även förlorade första matchen i European Trophy mot TPS Åbo med 3-2. Det blev sedan fyra segrar men när de förlorade returmötet mot Djurgården på Hovet med 5-2 missade de därmed chansen att spela slutspel i årets turnering.
Tommy Jonsson, tränare: "Vi har blandat och gett både resultat och prestationer. Vi jobbar för att bli bättre och bättre varje vecka och vårt mål är att vara som bäst när det avgörs i april."

LÄGET I LAGEN:
Leksand: Samtliga spelare finns tillgängliga.

Brynäs: Jonathan Granström är borta på grund av en nyopererad höft annars finns alla spelare tillgängliga.

L-G JANSSON TIPPAR:
Leksand (11): Siktar på att hålla sig kvar utan kvalseriespel.

Brynäs (8):
Tommy Jonsson, tränare:
"Vi har ambitionen att hamna högre än så, men det kommer bli en väldigt jämn serie." 


Skellefteå - Frölunda

Kommentator i Sportextra: Peter Sundkvist
Webbkommentator: Mikael Winterkvist

FÖRSÄSONGEN:
Skellefteå
har vunnit samtliga åtta matcher på försäsongen, 7 efter full tid och matchen mot Karlskoga vanns med 2-1 på övertid.

Regerande mästarna släppte bara in 13 mål under försäsongen, vilket är minst av alla lag.

Stefan Klockare, assisterande tränare: "Vi har gjort en förväntad försäsong. Vi har nya killar som ska in i vårt sätt att spela och det är inte fulländat än men vi är nöjda så här långt."

Frölunda har spelat nio matcher under årets försäsong och vunnit fem av dem efter full tid och två på övertid.

De kvalificerade sig till slutspelet i European Trophy. Göteborgarna är det lag som har gjort flest mål av alla SHL-lag under försäsongen, 35 stycken. Men de är samtidigt det lag som har släppt in flest, 25 mål har det blivit bakåt.

Roger Rönnberg, tränare: "Vi har preseterat bra, även om vi inte är nöjda med alla minuter så är vi nöjda med många minuter."

LÄGET I LAGEN:
Skellefteå: Jimmie Ericsson och Oscar Möller spelar inte mot Frölunda. Båda spelarna är dock tillbaka från sina skador och tränar på is men är inte redo för premiären.

Frölunda: John Klingberg och Sebastian Collberg saknas då de är på NHL-camp. I övrigt är alla spelare skadefria.

L-G JANSSON TIPPAR:
Skellefteå (1):
Stefan Klockare, assisterande tränare: "Det är 55 matcher som ska spelas så det känns långt dit, men det är kul att folk tror på oss. Vi var ju favoriter även förra året. Vi vill vara med och kriga och ska jobba stenhårt varje match för att nå dit."

Frölunda (6):
Roger Rönnberg, tränare:
"Det känns konstigt att prata placering innan första matchen. Vårt mål är att komma topp fyra, oavsett vad L-G säger."


AIK - HV71

Kommentator i Sportextra: Lena Sundqvist
Webbkommentator: Björn Hansén

FÖRSÄSONGEN:
AIK har spelat åtta matcher under försäsongen och vunnit fem av dem. De kommer närmast från vinst i ett dubbelmöte mot Södertälje som slutade sammanlagt 11-1 för stockholmslaget.
Rikard Franzén, tränare: "Vi har spelat bra. Vi har testat ett nytt system och det börjar sitta nu. Vi har en väldigt god stämning i AIK."

HV71 spelade European Trophy under försäsongen, där blev det fyra vinster och fyra förluster och med det ligger laget sist i tabellen för SHL-lagens försäsonger. I den sista matchen tappade jönköpingslaget en 4-2 ledning mot Linköping till förlust med 5-4.
Ulf Dahlén, tränare: "Vi har varit väldigt skadedrabbade så det har inte varit optimalt. Vi har snittat fem man borta i matcherna men då har de yngre spelarna fått kliva fram och det har varit bra erfarenhet för dem."

LÄGET I LAGEN:
AIK: Nye backen Brett Carson har inte hunnit få klartecken från Migrationsverket ännu. I övrigt finns alla spelare tillgängliga.

HV71: Andreas Jämtin och Johan Johnsson är båda borta mellan 2-4 veckor på grund av skador.

L-G JANSSON TIPPAR:
AIK (10):
Rikard Franzén, tränare:
"Vi är bottentippade av de flesta och det är en extra morot för oss att bevisa att vi kan sluta högre. Målet är att det ska gå bättre än förra säsongen när vi slutade nia."

HV71 (5):
Ulf Dahlén, tränare:
"Vi är inne i en generationsväxling nu och det vet vi om. Men vårt mål i HV71 är att alltid vara i topp och vi ska försöka hamna i topp 4 även i år. LG är en förståndig man. Vårt mål är alltid att vinna."


Luleå - Linköping

Kommentator: David Zimmer
Webbkommentator: Andre Pettersson

FÖRSÄSONGEN:
Luleå vann sin division av European Trophy på försäsongen efter sju vinster, en på övertid, och en förlust. Därmed kvalificerade de sig till slutspelet som avgörs senare i år.
Jonas Rönnqvist, tränare: "Vi går vidare i European Trophy för tredje året i rad och det är unikt, det är det ingen annan som har gjort. Så vi har en bra självkänsla."

Linköping spelade också European Trophy och var nära att kvalificera sig till slutspelet men föll på målsnöret på grund av sämre målskillnad. Sju vinster, en på övertid, och två förluster har det blivit för östgötarna på försäsongen.
Roger Melin, tränare: "Det har varit lite upp och ner men så är det väl för alla lag. Vi var sjua av 32 lag i European Trophy på samma poäng som de som gick vidare och det är vi nöjda med."

LÄGET I LAGEN:
Luleå: Alla spelare finns tillgängliga.

Linköping: Eric Himmelfarb ägnar sig fortfarande åt lite rehab efter långtidsskada men är med och tränar med laget och ska kunna spela nästa vecka. Jesper Pettersson har varit sjuk och har heller inte rest med till Luleå.

LÄGET I LAGEN:
Luleå (3):
Jonas Rönnqvist, tränare: "Vi är högt tippade av alla experter. Vi har varit ett topplag under flera år så det är inte så konstigt. Vi vet att det är svårt att ta oss dit men vi tar det match för match." 

Linköping (3):
Roger Melin, tränare:
"Trevligt. Vi siktar på topp fyra och vi vet att vårt mål är realistiskt."


Växjö - Modo

Kommentator: Andreas Matz
Webbkommentator: Janne Gunnarsson

FÖRSÄSONGEN:
Växjö
har på sina åtta matcher på försäsongen vunnit fem matcher varav det blev vinst i första matchen mot SHL-konkurrenten Frölunda med 4-3 efter förlängning. Närmast kommer de från vinst mot Malmö med 6-1 i början av veckan.
Sam Hallam, tränare: "Kemin i gruppen känns positiv. Det är nu när vi går in i hettan som vi får se vart vi står. Vi har fått träna på flera olika matchbilder under försäsongen."

Modo har vunnit sex av åtta matcher på försäsongen. I början av veckan blev det förlust mot Skellefteå i den sista matchen inför premiären. De regerande mästarna vann med 5-1.

LÄGET I LAGEN:
Växjö: Jeremias Augustin finns inte tillgänglig på grund av hjärnskakning. Noah Welch är osäker efter skada men han har varit med och tränat de senaste två dagarna.

Modo: Har inte lämnat någon information om skador.

L-G JANSSON TIPPAR:
Växjö (9):
Sam Hallam, tränare:
"Vårt mål är slutspel och vi ska göra allt vi kan för att ta oss dit, vilken väg vi nu tar."

Modo (7): Siktar mot slutspel


Färjestad - Örebro

Kommentatorer: Mats Fagerström och Kristofer Ottosson
Webbkommentator: Eric Ceder

FÖRSÄSONGEN:
Färjestad hamnade tvåa i försäsongstabellen efter åtta vinster och en förlust. Förlusten kom mot Frölunda i European Trophy men karlstadlaget tog sig vidare till slutspelet i turneringen.
Leif Carlsson, tränare: "Vi har en bra harmoni i laget, vi har spelat bra mot bra lag. Men försäsongen har ingen som helst betydelse för säsongen men vi har fått jobba på bra i lugn och ro."

Örebro har vunnit fem av åtta matcher på försäsongen, varav en på övertid. Närmast kommer nykomlingarna från en förlust mot Växjö med 5-2.
Patrik Ross, tränare: "Vi är aldrig nöjda. Jag hoppas aldrig vi blir det, vi kan alltid bli bättre på detaljer. Jag hoppas att offensiven ska ta ett steg till och bli vassare."

LÄGET I LAGEN:
Färjestad: Ole-Kristian Tollefsen har opererat en axel och beräknas vara borta till mitten av oktober.

Örebro: Samtliga spelare är tillgängliga för spel.

L-G JANSSON TIPPAR:
Färjestad (4):
Leif Carlsson, tränare:
"Vi har som mål att hamna topp fyra för att få en bra position inför slutspelet." 

Örebro (12):
Patrik Ross, tränare:
"Alla har ju tippat att vi kommer sist så vi måste jobba hårdare och bevisa att det inte är så."

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista