Foto: Björn Lindgren/TT
Golf

Hedwall kan missa cutten

Ett problem var det egna spelet. För Caroline Hedwall kan det dock komma fler i helgen. Funderingar på en ändrad kvalgräns gör att hon kan vara illa ute i Evian Championship.

Efter regn kommer sol heter det som bekant. Det gällde i högsta grad franska Evian-les-Bains. När torsdagens inledande runda av Evian Championship regnade bort var förändringen total under fredagen. Solen sken och det var vykortsvackert.

Om Caroline Hedwall tittade till vänster på femte tee kunde hon se ut över hela Genèvesjön.

Det var garanterat en bättre syn än resultattavlan.

– Det var frustrerande. Det är en sådan dag där man bara vill avsluta ronden och komma in, sade svenskan efter dagens spel.

Där fanns förhoppningar om att ta med sig spelet hon stundtals visade upp i tävlingen i Helsingborg förra veckan. I stället blev det mer en påminnelse om hur det såg ut sista dagen då hon tappade en klar ledning till andraplats.

Det var puttar som inte ramlade i, bland annat en som snurrade på koppen på 18:e och emellanåt mer en kamp att rädda par än rada upp birdies.

– Man fick helt enkelt inte betalt och det rullade inte på. Det är lätt att man blir extremt frustrerad och jag blev irriterad under ronden men kom ändå in på plus 3. Det är ingen katastrof, sade hon.

Resultatet, 74 slag, gör att hon vid 17-tiden låg på en högst blygsam delad 75:e plats och kan hamna under rejäl press under lördagen.

Förklaringen är att lika vackert som vädret var under fredagen, lika illa kan det åter igen bli i helgen. Det gör att arrangörerna på allvar funderar på att ändra "cutten", det vill säga kvalgränsen från att de 70 bästa går vidare till tredje ronden till endast de 50 bästa.

– Jag tror att de kommer ändra. De har gjort det tidigare. Sedan tycker jag personligen inte det är rätt sätt att göra det.

Hur menar du?

– När det är en major ska alla få chansen. Särskilt när det är en sådan tuff bana som den här. Du kan klättra från 70:e plats till topp 10 under helgen.

Fler än Hedwall hade dock problem när väl tävlingen som i år uppgraderats till en major kom igång. Världsettan Park Inbee, Sydkorea, som är på jakt efter årets fjärde majorseger fick nöja sig med exakt samma resultat som Hedwall. Pernilla Lindberg avslutade sin runda med en bogey och ett över par, villket gör att även hon är i ett utsatt läge.

Tidiga ledare var i stället tyskan Sandra Gal och sydkoreanska veteranen Se Ri Pak som båda inledde med 66 slag.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista