Foto: Björn Lindgren/TT

Hole-in-one av Hedwall i Evian

Det var en dag som började illa. Slutet däremot - det blev fantastiskt.
– Jag förstod inte ens att den gick i, sade Caroline Hedwall om sin hole-in-one i Evian Championship.

Den i sin tur hjälpte henne på rätt sida av turneringens kvalgräns.

Det var idrott i sina bästa och värsta stunder för Caroline Hedwall. Men det allra bästa först.

På 16:e hålet, 142 meter långt med vykortsvacker utsikt över Genèvesjön men också förrädiskt vattenhinder framför green, stod Hedwall på lördagseftermiddagen. Pressad att inte göra ett misstag, som skulle ta henne på fel sida av kvalgränsen, drog hon fram en järnåtta.

-Jag hörde bara att det small till. Sedan hörde jag hur publiken applåderade. Det var väldigt skönt. Den var ju mitt i koppen, säger hon till TT.

En hole-in-one är av naturliga skäl ovanligt, att den som Hedwalls gick direkt i koppen utan att studsa eller rulla i är extremt ovanligt.

Oavsett vilket, glädjen var lika stor och kramkalas utbröt med systern Jaqueline, caddie under turneringen.

-Jag har ju två tidigare i karriären, men aldrig i en slagspelstävling så det är första gången jag får skriva in en "etta".

-Men ärligt talat var det en sådan där dag som man tänkte att den kanske gick på pinnen och i vattnet.

För Hedwalls dag var lika mörk i början som ljus på slutet. Efter att gått fredagens inledande rond på 74 slag var hon pressad. Situationen blev ännu värre efter två inledande dubbelbogeys och plötsligt såg Hedwall ut att kunna packa för avfärd från Frankrike redan på söndagsmorgonen.

Detta efter att ha hamnat i såväl bunker och ruff samt med en boll som fastnat i ett träd.

-Jag tänkte, "vad fan händer". Det var bara att gå därifrån med en dubbelbogey. Det var en riktig berg-och-dalbana i dag, en blandning av skitslag och bra slag.

-På första nio kändes det som att allt jag gjorde blev skit, men det är konstigt hur det kan svänga i golf.

Efter sin hole-in-one gjorde Hedwall ytterligare två raka birdies, gick på 68 slag och ligger delad 27:a.

För övriga svenskor blev det blandade resultat. Anna Nordqvist hade samma resultat och samma placering. Även Pernilla Lindberg är vidare.

Värre var det då för Sophie Gustafson och Helen Alfredsson som båda spelat klart. Alfredsson var i karriärens sista tävling ytterst nära att klara kvalgränsen.

-Visst är det melankoliskt, jag älskar ju att vara här, sade Alfredsson som stått som segrare vid två tillfällen.

Inför den avslutande ronden - vädret har gjort att man kortat turneringen till 54 hål - leder japanskan Mika Miyazato, ett slag före amatören Lydia Ko, Nya Zeeland och Suzann Pettersen, Norge.

TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".