Foto: TT.
cykel

Emma Johanssons protest: Vägrade starta

Upptakten till söndagens etapp av cykeltävlingen Toscana runt blev kaosartad. 14 av 24 lag valde att inte starta den avslutande sträckan. Anledningen: Bristande säkerhet. En av cyklisterna som valde att protestera var svenska stjärnan Emma Johansson.

– Vi måste göra UCI och omvärlden medvetna under vilka förhållanden som damklungan cyklar i, säger hon till eurosport.se.

Kritiken har förekommit under hela veckan. Och i dag var måttet rågat för flera av deltagarna i Toscana runt. En mängd cyklister valde att inte starta då trafiksituationen inte känns säker.

– Det har inte varit säkert hittills och när vi nu skulle in i Florens var det inte försvarbart att ge sig ut på vägarna, säger Emma Johansson.

– Några valde att starta ändå och jag hoppas att de klarar sig.

Emma Johansson låg tvåa inför den avslutande etappen, som hon alltså inte startade på. Holländskan Marianne Vos ledde.

VM i slutet av september avgörs också på samma plats, men till dess tror Emma Johansson att säkerheten kommer att ha förbättrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista