Luleå-Färjestad. Foto: Bror Persson / SCANPIX.

Så ska EM i ishockey för klubblag se ut

Två gånger den här säsongen krockar Tre Kronors landslagsturneringar med klubbarnas European Trophy. Men det är sista gången.

I veckan klubbas formerna för framtidens landslags- och klubblagsverksamhet.

– Jag tror stenhårt på det här, säger Jörgen Lindgren, vd i Svenska Hockeyligan.

Den nya Europaligan i ishockey, sprungen från European Trophy, håller på att ta form.

Mellan 32 och 40 lag kommer att spela i EM-turneringen för klubblag.

Turneringen börjar precis som nu i augusti och slutförs i januari/februari.

– Numerären kommer att bli klar de närmaste veckorna. Det som är helt klart är att det blir en klubbdriven turnering tillsammans med ligorna och till viss del Internationella ishockeyförbundet. European Trophy-lagen kommer i allra högsta grad att vara med och sedan köper ett antal ligor in sig med ett visst antal platser utifrån ligaranking, säger Lindgren.

TT: Kommer KHL att vara med?

– Det är fortfarande en öppen fråga, men jag vet att det pågår diskussioner.

Samtidigt kommer landslagsprogrammet att göras om. Två landslagsturneringar, i Sverige och Tjeckien, försvinner och ersätts av dubbellandskamper. Två landslagsturneringar, Karjala Tournament och Channel One Cup, blir kvar. Landslagsuppehållet i augusti/september tas bort.

Och framför allt - krockarna mellan landslag och klubblag försvinner.

Den här säsongens första krock inträffade för drygt två veckor sedan när Czech hockey games spelades och det blir samma sak i december när finalspelet i European Trophy - med fyra svenska lag - kolliderar med Channel One Cup i Ryssland.

– Det har varit grunden att inte hamna i såna här krockar. Till skillnad från tidigare har de här diskussionerna involverat folk från alla led, klubbar, ligor och nationsförbund. Vi är inte helt framme där ännu, men jag är övertygad om att vi kommer att hitta en lösning som känns okej för alla inblandade, säger Lindgren som är med i en av arbetsgrupperna.

Vid Internationella ishockeyförbundets halvårskongress i Portugal onsdag-lördag ska de sista detaljerna sättas.

Göran Sundberg/TT

Fakta: EM i ishockey

  • Försäsongsturneringen European Trophy blir till ett EM för klubblag från och med nästa säsong. 32-40 lag deltar med start i augusti 2014. De 16 bästa lagen går vidare till åttondelsfinal, och vinnarna där går till kvartsfinal. Sedan blir det antingen ett finalspel mellan de fyra bästa lagen, eller semifinaler och finalspel enskilt i januari/februari 2015.
     
  • De fyra landslagsturneringarna som utgör European Hockey Tour försvinner. Två turneringar, Karjalaturneringen i Finland (i november) och Channel One Cup i Moskva (december) blir kvar. Turneringarna i Sverige (februari) och Tjeckien (april) försvinner och ersätts av dubbellandskamper.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista