fotboll

"Ingen mening med att kränka människor"

1:51 min

Robin Bornehav, tidigare spelare i fotbollsklubben Åtvidabergs FF berättade i en krönika i skoltidningen Bonasignalen utgiven av Bona folkhögskola, om hur Nu ger Johan Plate, idrottspsykologisk rådgivare, sin syn på det inträffade.
– Att kränka människor, det vinner man inget på, säger han till Radiosporten.

Nollningarna på internatskolan Lundsberg har väckt stor spridning i media de senaste veckorna. Nu berättar Robin Bornehav, tidigare spelare i Åtvidabergs FF, att liknande händelser tagit plats i fotbollsklubben.

Åtvidabergs nya spelare fick äta bananer till de kräktes, tårtor kastades på deras könsorgan, kroppshår rakades av och kycklingar bars runt i halsen.

– Jag känner inte till förhållandena i Lundsberg riktigt, men det är väl lite samma andas barn. Att snabbt försöka få in de nya i normer för beteende och det sättet att se på prestation och umgängen man har på den här skolan eller i det här laget. Förmodligen är det samma grundprinciper, och så blir det fel, säger Johan Plate, idrottspsykologisk rådgivare som brukar föreläsa för idrottsledare till Radiosporten.

När det går över styr, som i det här fallet, vilka skador kan det ge för de utsatta?

– Det beror alldeles på vad den personen har för personlighet. Är det så att man upplever att man har blivit kränkt och det till och med gått på ens värdegrund kan det få allvarliga konsekvenser. Är man en annan sort som kanske inte bryr sig så mycket kan man lätt skaka av sig det, men generellt sätt finns det ingen mening med att kränka människor.

För att få bort beteendet ur klubbar där det eventuellt kan förekomma föreslår Johan Plate en ständigt pågående diskussion om vad vi har för värderingar och vad det är som bidrar till en god laganda.

– Dessutom, och det kanske är det viktigaste, skilja mellan person och prestation. Det som jag tycker är charmigt med idrotten är att där får alla plats nästan oavsett vad man har för bakgrund. Det går lite om intet om man inte kommunicerar värderingsgrunden innan man börjar med sådana här saker.

Joel Snickars
joel.snickars@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista