Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Mattsson Weijbers besvikelse - "Vi vill ha 100 miljoner kronor till"

3:03 min

När regeringen idag presenterade årets budgetproposition innehöll den inga nyheter för svensk idrott utan statens stöd till idrottsrörelsen ligger kvar på samma nivå som det gjort sedan 2010.

Något som riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är kritisk till.

– Det är klart att det inte är bra och att vi är besvikna. Vi hamnar i en sits där vi måste välja hur vi ska prioritera om vi ska välja bort någonting hel eller drastiskt sänka ambitionsnivåerna säger hon till Radiosporten.

 Idrottsrörelsen får ett stöd på drygt 1,7 miljarder kronor vilket har varit detsamma sedan 2010 men jämfört med 2009 har RF förlorat nästan 160 miljoner kronor. En urholkning som Karin Mattsson Weijber är orolig över.

– Fortsätter den här utvecklingen så blir vår kraft och möjlighet att verka blir sämre och tittar man på föreningsnivå så har ju de bara en intäkt som de kan kontrollera och det är medlems- och träningsavgifterna och vi vill inte att de ska höjas eftersom vi vill att alla ska kunna vara med i idrotten.

Vad kan ni på RF göra för att få regeringen att ge idrotten mer pengar?

– Vi jobbar ju på med vårt idrottspolitiska arbete och nu när det är valår kommer det här självklart vara en stor fråga för oss. Det finns en stor risk att stora delar av intäkterna kommer från alla ideella ledare och från kommunerna men det måste ändå vara så att staten fortsätter att visa att det här är viktigt och att man vill åtminstone hålla det på samma nivå och inte acceptera att vi tvingas effektivisera vartenda år - för det är det vi gör nu.

Nu ligger stödet på 1,7 miljarder kronor. Hur mycket tycker du borde gå till idrotten enligt dig?

– Vi skulle helst vilja ha en pris-och löneberäkning av stödet men det är svårt att få det men i ett första skede skulle vi vilja ha en förstärkning med 100 miljoner för att hämta igen lite av de senaste årens tapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista