Ingen spelarbegränsning i hockeyn

Det blir ingen begränsning av antalet utländska spelare från EU-länder i elitseriehockeyn nästa säsong. Klubbarnas samarbetsorganisation Hockeyligan säger nej till förbundets förslag, och därmed faller idén.
 – Vi vill ha det helt fritt, säger ligans VD Peter Gudmundsson.

Svenska Ishockeyförbundet ville få till en överenskommelse, ett slags ”gentlemens agreement” med klubbarna om att begränsa antalet spelare från EU-länder till 3-4 per klubb. Inte minst för att svenska spelare skulle få mer speltid, allt för att stärka t ex Tre Kronor. Men klubbarna säger alltså blankt nej och då faller idén.

– Vi tycker inte att det är ett så stort problem med antalet utländska spelare i elitklubbarna. Dessutom tror vi att Tre Kronor blir ännu bättre om de svenska spelarna får spela i så bra omgivning som möjligt, säger Peter Gudmundsson.

Problemet för förbundet att få till en begränsning av EU-spelare är att regeln inte går att skriva in i tävlingsbestämmelserna, eftersom det skulle bryta mot EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft.

– Vi får se hur vi går vidare med den här frågan, säger förbundets ordförande Christer Englund, den som kanske hårdast drivit på för en begränsning.

Ligan vill nu ta ytterligare ett steg och också ta bort regeln som säger att varje klubb bara får har två icke-euspelare, t ex amerikaner och kanadensare. 
– Vi vill ha en så bra elitserie som möjligt, och då ska man inte ha några begränsningar alls. Det måste vara fritt fram för klubbarna att bestämma själva, säger Peter Gudmundsson.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".