Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Förbundskaptenens varning efter succén - unga handbollstjejer kan försvinna

3:10 min

Efter segern i Champions League är det unga Sävehov en framgångssaga. Förbundskapten Torbjörn Klingvall poängterar den viktiga klubbframgången men tar upp problemet med att unga talanger slutar i förtid.

Sverige missade att kvala in till damernas VM-slutspel i handboll nu i december. Men i skuggan av landslaget så har svensk klubblagshandboll på damsidan tagit ett steg vidare.

I helgen kvalade Sävehof in till slutspelet i Champions League för första gången. Skuru är klara för åttondelen i EHF-cupen, Lugis unga lag vann i Cupvinnarcupen och i Challenge Cup så vann H65 Höör sin match i helgen och matchade flera 17-åringar.

Förbundskaptenen Torbjörn Klingvall menar att klubbframgångarna är väldigt viktiga för landslagets utveckling, men han varnar också för att unga spelare kan bli utbrända när dom slår igenom i ung ålder.

– Spelarna slår igenom tidigt, i en del fall för tidigt, säger Torbjörn Klingvall. Man får passa sig så att dom inte blir utbrända och slutar i förtid. Vi har haft en del sådana exempel.

Ekonomin kan också vara en orsak till att spelarna slutar tidigt.

– Det är inte så många som kan leva på sin handboll. Och när man ska göra ett karriärval så har jag full förståelse för att man kanske måste lämna handbollen.  Därför är det bra med klubbarnas framgångar och att vi kan skapa bättre ekonomi så vi får behålla spelarna längre och utnyttja deras rutin.

Klingvall har kartlagt spelarna i -92, -94 och ända ner till -96-landslaget för att identifiera.

– Det finns väldigt många talanger och där har handbollsgymnasierna betytt väldigt mycket. Det är en stor resurs för svensk handboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista