Foto: TT

"Måste vara bra i landslaget för att bli erkänd"

Hör Annika Greder Duncans reportage från Vancouver
7:30 min

Radiosporten har träffat bröderna Sedin Vancouver för att snacka VM, OS och NHL. Bland annat.

NHL säsongen har dragit igång i ett högt tempo och Vancouver möter San José Los Angeles Kings och Anaheim i tre matcher på fyra dagar. Vi träffar Henrik Sedin i en kall träningshall i Los Angeles men i maggropen har han fortfarande en varm känsla när han minns VM:

Ja det får man absolut en höjdpunkt i karriären Det största vi varit med och vunnit som spelare.

Och då är ni motiverade inför ett kommande OS kan man tänka sig?

Ja det är man väl alltid att få möta de bästa spelarna i en så stor turnering Det ska bli spännande vi kommer få ett väldigt bra lag- många yngre spelare som klivit fram i år..

Henrik och Daniel Sedin har båda de senaste åren vunnit poängligan i NHL och för detta varit nominerade för Jerring priset mm. Men när de kom hem för att spela VM i våras och i hög grad bidrog till det svenska VM guldet klev de på ett ännu mer tydligt sätt in i svenska folkets hjärtan  som de professionella världsstjärnor de blivit i ishockey. Så här säger Henrik

– Det spelar ingen roll vad man gör här borta liksom för den svenska publiken man måste spela bra i landslaget för att få ett erkännande. SÅ nu- jag vet inte riktigt-  förhoppningsvis har de märkt att vi kan spela hockey

Nyligen skrev båda på nya 4 årskontrakt med Vancouver Canucks den klubb och den stad som blivit deras hem utanför Sverige. Och det var ingen tvekan för dem att de ville vara kvar vi hör Daniel:

– Nej för oss har Vancouver alltid varit ..”hemma” . En fantastisk organisation och bra lagkamrater så det har känts rätt.

För Alexander Edler är hans minnen av  VM inte bara roligt   då han blev avstängd och inte fick spela i finalen- han suckar inför frågan om  minnet av VM och säger:

– Jag minns guldet, det är allt.

Även Edler har ett långt kontrakt på ytterligare fem år efter årets säsong   och för honom är det tryggt att veta att han delar den med tvillingarna.

Vancouvers tidigare coach Vigneault har gått till Rangers- deras tidigare coach Tortorella är nu i Vancouver. Och trots att han har ett rykte som en ganska krävande coach så trivs svenskarna med  honom- mer om detta och Eddie Läck som nu ersatt Cory Schneider och är lagets andre målvakt kan ni höra mer om i inslaget.

 Att schemat är intensivt nu beror delvis på OS sen- där   Sedinarna   förstås  är givna. I VM nu senast fick bröderna Sedin en ledarroll i ett lag med ganska få NHL svenskar-   det  blir  ju ett helt annat läge nu  Henrik var med om att vinna OS guld i Turin och ser fram emot en ny chans:

Det är klart det var väldigt speciellt att vinna där frösta gången i Turin- det är sex sju lag som kan vinna och vi är som vanligt ett av dom.

Men till VM kunde ni få ledarroller det var ganska få NHL svenskar det blir ju en helt annan balans på det här laget.. det är många stora stjärnor.

– Ja men det gör det inte lättare. Det är tufft att få ordning på ett lag där många vill spela mycket, det ska bli kul att se hur det ordnas.

Du lär få svårare för dig att få pli på dem.

– Ja, väldigt svårt. Jag får väl ta brorsan till hjälp.

Annika Greder Duncan
USA
radiosporten@sverigesraido.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".