Henriksson: Förbundet har inget jämställt tänk

2:33 min

Radiosportens fotbollsexpert reagerar på Fotbollförbundets agerande med att ge Anders Svensson en dyr bil, men inget till Therese Sjögran som har gjort ännu fler landskamper.

Hur reagerade du på att Fotbollförbundet ger en bil till Anders Svensson och inte till Therese Sjögran?

– Jag har inte reagerat tidigare på att Sjögran inte fått någon stor och dyr present när hon slog landskampsrekord, vilket ju inte skedde i  år. Detta med en bil var ju ett helt nytt initiativ, säger Richard Hennriksson och fortsätter.

– Men det är uppenbart att förbundet inte har ett jämställt tänk mellan herr- och damlandslaget och att man inte väger det lika tungt mot varandra. Den analysen kan man ju göra eftersom det inte ens var aktuellt att ge en stor present till Sjögran, men när Svensson gör det samma får han en stor, dyr inköpt bil.

Det har nu på förmiddagen framkommit nya uppgifter att Fotbollförbundet köpt bilen och inte fått den som sponsorgåva. Förändrar det något?

– Den här gåvan verkar vara ett initiativ från just förbundet, inte av någon sponsor utifrån. Då är det extra märkligt att ingen alls reagerade över att det ter sig opassande när man inte gjort så tidigare, alltså i Sjögrans fall.

Nu säger Förbundet att man ska uppmärksamma Therese Sjögran vid ett senare tillfälle. Tror du att det är en efterkonstruktion eller tror du att de hade något på gång på riktigt?

– Det viktiga i det här är väl inte huruvida Sjögran får en bil eller inte. Det är ju inte det som löser den stora frågan, att hon får en ny kärra. Det viktiga är att man hoppas att förbundet nu ska börja tänka till i såna här frågor och framför allt agera efter den basala inställningen att värdera män och kvinnors fotbollsprestationer likvärdigt.

Blir det en ny kärra för Therese Sjögran?

– De kanske kan tänka på annat sätt. Sjögran kanske redan har en bil. Men vad kan hon få för fortskaffningsmedel, en båt kanske.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sverigesradio.se