Portugaldödare 2

Tony Persson avslöjar: Så sänkte jag Portugal

4:37 min

Det är 32 år sedan han tystade 75 000 portugisiska fans i Lissabon.

14 oktober 1981. 75 000 på läktarna, Sverige var tvungna att vinna mot Portugal på Estadio da Luz för att fortfarande ha en chans att nå VM i Spanien 1982.

”Polletten” Larsson hade gett Sverige ledningen, Pietra hade kvitterat för Portugal halvvägs in i den andra halvleken – och Portugal låg på för ett segermål. Det enda som höll Sverige kvar i matchen var en storspelande Thomas Ravelli i målet.

På avbytarbänken satt Tony Persson, och med några få minuter kvar fick han ta av sig överdragskläderna.

– Jag vet inte när det var, det var bara några minuter kvar. På den tiden var det inte så exakt på minuten, säger Tony Persson, numera styrelseledamot i Gais.

Enligt matchrapporten var det i den 84:e minuten som Persson fick ersätta Östers Andreas Ravelli.

– Det var nog tilläggstid och första gången jag rörde bollen. Jag bröt ett anfall och spelade fram till Kalle Björklund, och stack på första stolpen. Han såg mig och spelade på den ytan, och jag hann precis före målvakten, och petade in bollen vid stolpen.

Det blev till slut inget VM i Spanien för det svenska fotbollslandslaget. Men 2–1-segern är fortfarande en del i svensk fotbollshistoria; den att Sverige aldrig har förlorat en kvalmatch borta mot Portugal.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sverigesradio.se