Här är Stockholms fem OS-konkurrenter

Som väntat får Stockholm fem konkurrenter om vinter-OS 2022. De städer som sagt att de ska lämna in en avsiktsförklaring till Internationella olympiska kommittén har också gjort det.

Förutom Stockholm är det Oslo, Krakow, ukrainska Lviv, Almaty i Kazakstan och Peking.

– Jag är glad att sex städer söker vinter-OS 2022, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

– De ansökande förstår fördelarna med att ha ett OS och vilket långsiktigt arv som spelen kan ge regionen.

Först den 14 mars nästa år ska själva ansökan om att få arrangera spelen lämnas in.

Lviv:
Ukrainska Lviv vill arrangera OS i de karpatiska bergen och bli första öst-europeiska nation, förutom Ryssland, att arrangera spelen. Lviv har den ukrainska regeringen i ryggen. Och Sergej Bubka, som är ordförande i Ukrainas olympiska kommitté - men även en tungviktare i internationella sammanhang. Ukraina och Lviv arrangerade delar av Fotbolls-EM 2012.

Krakow:
Polens och Slovakiens ansökan är annorlunda, eftersom det är två länder som söker tillsammans. Krakow och Zakopane i Polen är de orter där de flesta grenarna ska hållas, men de alpina grenarna ska arrangeras i Jasná i Slovakien, vilket är godkänt - om det inte går att arrangera alla grenar i värdlandet.

Almaty:
De har försökt förr, såväl 2014 som 2018 års spel var de intresserade av, men misslyckades med att bli topp-3. Nu var de först med att meddela att de söker OS 2022. Almaty är före detta huvudstad och landets ekonomiska centrum. De erbjuder ett kompakt spel, men IOK har tidigare varit ointresserade.

Peking:
Arrangerade sommar-OS 2008, villa ha vinter-OS tillsammans med Zhangjiakou. Den olympiska kommittén tror att städerna har "perfekt förhållanden och infrastruktur" för att arrangera OS. Zhangjiakou är en bergsort i en närliggande provins till Peking. Ett snabbtåg ska ta åskådarna mellan städerna, en färd som ska ta 40 minuter.

Oslo:
Den norska ansökan har en folkomröstning bakom sig, med med bara 55% positiva. Oslo söker tillsammans med 1994-års succéarrangör Lillehammer, där tre av grenarna ska hållas enligt förslaget. Folkfest och stadsutveckling är några av argumenten för ett OS i Oslo, som är i behov av att fräscha upp sina arenor.

Alexander Lundholm och TT
alexander.lundholm@sverigesradio.se