alpint

Torgny tror på svenska damerna

4:19 min

I helgen är det dags för säsongens första slalomtävlingar. Den disciplin där Sverige har sina starkaste kort.

Det är kallt, det är snöigt och det är bistert – kort sagt; det är vinter!

Den här helgen är Radiosporten på plats i finska Levi, långt uppe i finska Lappland i närheten av tomtens hemort, Rovaniemi. Och här är klimatet och mörkret en bidragande orsak till att det kan gå riktigt bra för våra svenska slalomhopp. Dom är 15 till antalet, nio tjejer och sex killar.

– Mellaneuropéerna trivs inte här, säger Andre Myhrer som vann tävlingen förra året när Jens Byggmark var trea. Själv tycker jag det är kanon och formen känns bra. Ska bli spännande att tävla och möta mig med främst Marcel Hirscher.

Hirscher var förra säsongens slalomgigant. Och han står högt i kurs också i det svenska damlaget.

– Jag tittar gärna på hur han hanterar sina carvingsvängar, berättar Frida Hansdotter. Försöker ta intryck och lära mig för att själv bli bättre. Hoppas att jag kommer mer än dom fyra portar jag klarade här i Levi förra säsongen…

En som verkar sprudla av självförtroende är Maria Pietelä-Holmner. Sjundeplatsen i Söldens storslalom har gjort skidåkarlivet mycket enklare.

– Jag har en bra känsla nu, menar Maria. Jag känner mig hel och stark efter två tuffa och skadedrabbade säsonger. Nu är jag mer avslappnad när jag står på start och kan köra tuffare i racen.

Radiosportens expert ger det svenska laget väldigt goda möjligheter den här helgen.

– Damsidan är kanske snäppet vassare än herrarna med flera möjligheter till topplaceringar, anser Torgny. Frida Hansdotter, förstås. Maria och Anna Swen-Larsson. Nathalie Eklund och Emelie Wikström plus ytterligare några unga tjejer som har möjlighet att kvala in till andraåket.

– Bland grabbarna blir det spännande att följa kampen mellan Andre Myhrer och Marcel Hirscher. Och sedan ska det bli kul att se om Axel Bäck har tagit det där sista klivet, han har potential. Det har han visat tidigare.

Radiosporten sänder andra åket från kl 1255 i webbradio och via appen Radiosporten Play.