"Vettel kör i en helt egen liga"

När det gäller Sebastian Vettel finns det inte många komplimanger kvar att skriva. I överlägsen still vann han USA:s gp på Circuit of Americas i Austin, Texas.

26-åringen kör i en helt egen liga. Vore taskigt mot de andra att skriva att han leker med dem. De är inga dåliga förare men ingen har en chans. Den ende som kan stoppa honom är Sebastian själv eller ett tekniskt fel. Men hans Red Bull bara ångar på. Varv efter varv.  

Tysken har bara brutit ett lopp den här säsongen. Växellådan brakade ihop i England.

Han är mycket poppis i teamet men uppträder ibland som en busunge. Jag har beskrivit honom som f1 Emil i Lönneberga. Som han uppförde sig i loppet stämmer det exakt.

Gänget på kommandobryggan sa till honom att ta det lite lugnare. Han körde ju bara mot sig själv. Men Seb måste alltid vara bäst. Ingen annan får köra loppets snabbaste varv. Man kan inte ta fel på allvaret i hans raceingenjörs Rockys röst när han säger till honom att t.ex. spara på däcken. De skall ju hålla många varv till.

Hjälper inte. Seb kör och gör som han vill. Och åtminstone utåt tolererar stallchefen Christian Horner och Red Bulls motorsportschef  Helmut Marko det. D.v.s. så länge han vinner. Men skulle han tvingas bryta för att han inte lytt en tillsägelse eller råd blir det nog en rejäl utskällning bakom stänga dörrar. Och då spelar det ingen roll att man vunnit fyra titlar i rad.

Och den här gången var gänget som kollar alla monitorer lite mer nervösa än vanligt.

Man hade bytt ut en ventil i växellådan och visste om den skulle hålla hela loppet. Lådan får bara bytas ut efter fem lopp. Om man gör det tidigare blir det ett straff. Det här var sista loppet men den hade fått mycket stryk.

Kimi Räikkönen var hemma i Schweiz och kör inte mer den här säsongen. Iceman har opererat ryggen. De sista veckorna har han haft så ont att han bara kunnat sova om han fick smärtstillan-de medicin. Hans ersättare i de två sista loppen är Heikki Kovalainen, som körde ett bra kval men hade otur i loppet.

En annan finsk förare slog däremot till. Valtteri Bottas fick sina första poäng i f1 tack vare en åttonde plats. Han har hela säsongen hållt till i bakre delen av fältet och helt plötsligt är han med i topp 10. Vad har hänt?

Mycket enkelt. Williams plockade bort det nya avgassystemet och ersatte det med fjolårets och helt plötsligt fanns det grepp i bakvagnen.

Två finska förare i motorsportens kungaklass. När skall vi äntligen få en svensk?

Fredrik af Petersens
faf_petersens@compuserve.com