Inte välkomna på hockeygymnasier.

Hockeytjejer ratas på gymnasiet

Det är bara killar som antas till de svenska riksidrotts- gymnasierna i ishockey. Tjejer kan söka men har i praktiken ingen möjlighet att komma in eftersom deras prestationer jämförs med killarnas.

Det är Riksidrottsförbundet, RF, som bestämmer hur fördelningen mellan killar och tjejer ska vara på utbildningarna. Grundtanken är en helt jämlik fördelning vid antagningarna men dispenser ges beroende på rekryteringsunderlaget för respektive idrott. Till exempel har bandygymnasierna ett krav på sig att ta in minst 30 % tjejer, skriver Dagens Nyheter. 
 
RF:s vice ordförande Karin Mattsson berättar för Radiosporten att man nu genomför ett ental pilottester där det ekonomiska stödet är knutet till individen och inte till utbildningen. På så sätt ska eleven inte behöva flytta utan istället kunna fortsätta utvecklas i den befintliga klubbmiljön.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".