Klubbarna: ”Har rätt att få dagar med sina spelare”

"Det blir problem för klubbarna när de bästa spelarna försvinner iväg"
6:59 min

Damlandslagets träningsläger skulle äga rum i början av nästa vecka och fungera som en uppladdning inför kommande VM-kval. Men efter att tio av de allsvenska klubbarna valt att inte skicka sina spelare till lägret ställs det nu in.

Torbjörn Nordström är sportchef på Umeå IK:

– Klubbarna har ju bara skyldighet att släppa spelare för internationella speldagar. Och det är inte detta. Klubbarna har rätt få dagar med sina spelare och då vill man ta vara på den tiden som finns med spelarna. Klubben är arbetsgivare åt spelarna och är spelarna inte på plats så blir organisationen lidande, säger han till P3 Nyheter.

Thorbjörn säger att när de bästa spelarna, som ofta är de som åker på landslagsläger, är borta så lider också träningen av resterande spelare i de allsvenskla klubbarna.

Marika Domanski Lyfors är landslagschef för damlandslaget:

– De som vill konkurrera om en plats i landslaget missar ju nu den chansen. Kan man inte träna med de bästa och få chansen att konkurrera finns ju risk att det inte blir ett så bra lag som möjligt. Förr har vi haft många fler dagar där vi lånat spelarna till landslaget men nu har vi ändrat detta för att inte skapa problem för klubbarna. Men det verkar ju inte räcka så vi får fortsätta arbetet för att få ihop träningar, säger Maria Domanski Lyfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".