Anna-Karin Strömstedt. Foto: Niklas Larsson / SCANPIX

Ny miss av stafettdamerna i OS-jakten

Sveriges skidskyttedamer sköt bort sig i onsdagens stafett i Ruhpolding. Efter två straffrundor och nio extraskott blev det en 14:e plats. Nu återstår bara en chans för de svenska skidskyttedamerna att ordna en plats till OS i Sotji.

Sverige hade behövt komma topp sex för att säkra en OS-biljett och Elisabeth Högberg, som ersatte en sjuk Mona Brorsson, gjorde en stabil första sträcka. Men på andra fick Anna Karin Strömstedt problem i stående. Hon sköt fullt i liggande, men drog på sig två straffrundor i stående skjutningen efter fem raka bom.

– Jag står och det bara skakar allting, jag pallar väl inte med det bara. Det var synd, fruktansvärt synd, säger Strömstedt till TT efter genomklappningen på skjutvallen.

Elin Mattsson körde den tredje sträckan och inför den fjärde sträckan var Sverige nere på 19:e plats. Men en stark avslutning av Åsa Lif, som bara behövde ett extraskott på sin runda, körde upp Sverige till 14:e plats, över fyra minuter bakom Ryssland som vann.

Ryskorna vann med sju sekunder före Tyskland och Norge knep den tredje pallplatsen.

Nu återstår bara en stafett för svenska damerna för att kvala in till OS i Sotji, i Antholz om en vecka.

Elisabeth Högberg har inte gett upp hoppet, men inser att det krävs något som liknar ett mirakel.

– Vi måste ju i princip skjuta prickfritt allihopa, kanske två tre extraskott totalt. Jag tror inte att vi kan ha mer. Och så måste någon av de stora nationerna kanske göra bort sig lite också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".