Foto: TT

Wislander: ”Vi får inte bli så handlingsförlamade”

2:23 min

Svenska handbollsherrarna förlorade det första EM-genrepet av två mot Spanien med 24-28. Om det ska bli seger i måndagens EM-premiär mot Montenegro vill Radiosportens expert Magnus Wislander se ett bättre anfallsspel.

– Vi måste träna på det så att vi inte blir handlingsförlamade, säger Wislander.

Sverige och Spanien höll länge jämna steg. Men sedan Spanien i mitten av den andra halvleken bytt från ett 6-0-försvar till ett 3-2-1-försvar med betydligt hårdare press på de svenska anfallarna kom Sverige ingenstans.

– Vi måste träna på när motståndarna byter försvarsspel. När vi möter offensivt försvar blir våra anfallsspelare stillastående och kastar bort bollen när de inte har några alternativ att passa bollen till. I sådana lägen måste spelarna vara tuffare och gå på mål själv, säger Wislander och utvecklar:

– Det kan vara bättre att skicka upp bollen på läktaren när det går i stå, för nu lägger vi bollen rakt i händerna på motståndarna som kontrar och gör mål, de målen måste vi ta bort för att lyckas i mästerskapet.

Något annat som oroar Wislander är offensiva linjespelet.

– Vi gör inte ett enda linjemål eller från vänstersex, men de får inga lägen när de på niometer står stillastående, det måste vi jobba med.

Kim Ekdahl du Rietz och Magnus Persson var målmässigt bäst i matchen, men det var försvarsspelet som Wislander ville lyfta fram som bäst.

– Tobias Karlsson gör ett enormt jobb bakåt, och målvakten Mattias Andersson var väldigt duktig. Sedan en positiv överraskning var Magnus Persson, han tar för sig ordentligt i hans första riktiga landskamp.

Wislander var även nöjd med Ekdahl du Rietz insats:

– Det ser bra ut, Kim är sådan som när det är mästerskap går han på 100 procent. Så när EM börjar kommer han gå för fullt i alla situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista