Sverige förlorade i EM-genrep

1:49 min

Anfallsspelet lämnar fortfarande en del att önska.

Men i försvaret har Sveriges handbollsherrar hittat EM-formen.

Trots det blev svensk förlust med 24-28 mot Spanien på onsdagskvällen.

– Jag tycker det ser bra ut stora delar, sen gör vi en del tekniska fel i en fas i slutet och då går det snabbt, säger Kim Ekdahl du Rietz till Radiosporten.

Han var tillbaka i landslaget efter skadan med handleden tejpad.

– Det kändes bra i dag, var Ekdahl du Rietz korta kommentar på Radiosportens fråga om hur handleden kändes.

I spelet såg det inte ut som att han var hämmad då han gjorde fem mål.

– En helt okej insats av mig, men jag gjorde några tekniska fel och det stör mig.

Han beskriver matchen som ett fall framåt jämfört med förra mötet mot Spanien när Sverige i Kristianstad fortsatte EM-förberedelserna med det andra raka mötet av tre mot Spanien.

I söndags blev det förlust med sex bollar på bortaplan, på onsdagen "bara" med fyra.

Lagkaptenen Tobias Karlsson var tillbaka i laget efter att ha missat helgens matcher då han var hemma med sin nyfödda dotter.

Och med Karlsson kom också en ny stabilitet i försvarsspelet.

– Vi visar kämparglöd i dag som vi kan vara stolta över, säger Karlsson till Radiosporten.

De regerande världsmästarna i Spanien hade långa stunder svårt att komma till riktigt vassa avslut och ännu svårare att göra mål då Mattias Andersson, som den här gången fick förtroendet i 40 minuter, storspelade långa stunder.

Flensburg-målvakten noterades för 15 räddningar i matchen, varav en på straff.

I anfallsspelet kvarstår dock en del frågetecken inför mästerskapet. Bästa svenska målskyttar blev Kim Ekdahl du Rietz och Magnus Persson med fem mål var.

Frågan är om Niclas Ekberg inte stod för det kortaste inhoppet i handbollslandslagets historia när han från bänken bytte av Fredrik Petersen som straffskytt efter 20 minuter, sköt den spanske målvakten i ansiktet - och fick rött kort.

Sverige möter Spanien igen på torsdagen, den här gången i Malmö, i den sista matchen innan EM startar i Danmark i helgen. Svenskarna går in i turneringen på måndag, då man möter Montenegro.

– Vi är fortfarande i en fas där vi inte fått ihop allting, det är många nya konstellationer och vi har inte spelat ihop oss ännu, men så mycket tid har vi inte.

Förbundskapten Ola Lindgren summerar:

– Vi har en period som förstör den här matchen med fyra fem tekniska fel, sådana perioder har vi haft di tidigare matcher också och de måste vi städa bort.