Från vänster: Roger Federer, Stefan Edberg, Boris Becker och Novak Djokovic. Foton: TT. Montage: SR.

Drömfinalen: Edberg mot Becker

2:21 min

Stefan Edberg kan möta sin gamle tennisrival Boris Becker i finalen av Australian Open – nu i rollerna som tränare för Roger Federer respektive Novak Djokovic.

Världstvåan Novak Djokovic, som numer tränas av den tyske före detta världsettan Boris Becker, har vunnit Australian Open de tre senaste åren. På fredagen lottades 2014 års upplaga.

Roger Federer, som halkat ned till sjätte plats på världsrankingen, har inför det nya tennisåret valt att plocka in den svenske före detta storstjärnan och världsettan i tennis: Stefan Edberg.

Edberg och Becker, som bland annat möttes i Wimbledon-finalen 1988, då svensken vann med 3-1 i set, kan komma att ställas mot varandra som tränare i Australian Open-finalen.

Men då krävs att Federer och Edberg bland annat tar sig förbi kvartsfinalen där den förre världsettan Ivan Lendl troligen väntar. Lendl tränar ju sedan flera år tillbaka skotten och världsfyran Andy Murray.

Ja, herrsingeln i Australian Open är nästan lika het på tränar- som på spelarsidan denna upplaga med tre före detta världsettor i Edberg, Becker och Lendl. Men tennisen var inte bättre förr, enligt Edberg.

– Nej, tennisen har utvecklats precis som alla andra idrotter. Den generationen som vi har i dag med Federer, Nadal, Djokovic och Murray levererar tennis som är helt fantastisk och på en annan nivå än vad vi spelade på, säger Edberg och tillägger:

– De har verkligen lyft tennisen runtomkring i världen. Tennisen har aldrig varit så populär på världsbasis som den är i dag, så det är stort.

Sveriges enda hopp i singelspelet i Australian Open återfinns på damsidan, där Johanna Larsson fick en mardrömslottning. Världstvåan och den dubbla regerande mästaren Viktoria Azarenka väntar i den första omgången.

Australian open i tennis inleds på måndag i Melbourne, Australien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista