Från vänster: Magnus Norman (tränar Stanislas Wawrinka), Ivan Lendl (tränar Andy Murray), Stefan Edberg (hjälper Roger Federer) och Boris Becker (tränar Novak Djokovic). Foton: TT. Collage: SR.

Nu hjälper gårdagens tennisstjärnor dagens toppspelare

Norman, Edberg, Becker och Lendl tränar dagens tennisstjärnor
5:56 min

Ivan Lendl, Boris Becker, Magnus Norman och Stefan Edberg. Inför årets första Grand slam-turnering i tennis andas herrsingeln en hel del nostalgi.

De fyra före detta världsettorna (undantaget Norman) tränar numer varsin toppspelare på ATP-touren.

Tjecken Ivan Lendl tränar sedan flera år tillbaka den skotske världsfyran och regerande Wimbledon-mästaren Andy Murray. Och sedan årsskiftet har Lendl fått sällskap av två tidigare motståndare på tennisbanan: Boris Becker och Stefan Edberg.

Becker är numer huvudtränare åt den serbiske världstvåan Novak Djokovic, medan Edberg ingår i schweizaren Roger Federers tränarstab. Federer, som har haft Edberg som idol.

– Det är ganska stort faktiskt. Jag respekterar ju Roger, jag respekterar ju Roger både på och utanför banan. Han är en fantastiskt person. Han tänker lite i samma banor som jag gör, säger Stefan Edberg och fortsätter:

– På det sättet är det en förmån att få vara med och påverka och förhoppningsvis få honom att stanna kvar i tennisen. Det verkar som att han har viljan att komma tillbaka.

Sedan i april 2013 tränas även världsåttan Stanislas Wawrinka av en före detta svensk tennisstjärna, Magnus Norman.

Tillsammans bidrar de fyra före detta världsstjärnorna till att skänka en extra stor dos med nostalgi åt herrtennisen 2014, som inleds på allvar med Australian Open i Melbourne 13 januari.

Edberg och Becker kan komma att mötas för fjärde gången i en stor tennisfinal. Edberg vann två av tre Wimbledon-finaler över Becker. Federer och Djokovic är lottade på olika halvor och möts först i en eventuell final.

Men före en eventuell final måste Federer och Edberg troligen ta sig an Andy Murray och Ivan Lendl i en kvartsfinal.

Och i kvartsfinalen på den andra halvan kan Magnus Normans Stanislas Wawrinka komma att möta Boris Beckers Novak Djokovic.

Australian Open inleds måndag 13 januari, med final i damsingeln 25 januari och herrsingelfinal dagen därpå. Återstår att se om det bli en drömfinal mellan Stefan Edberg (Roger Federer) och Boris Becker (Novak Djokovic).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".