1 av 5
Adelboden. Foto: Mats Dahlberg/SR.
2 av 5
Schweizisk flagga i Adelboden. Foto: Mats Dahlberg/SR.
3 av 5
Alpina fans i Adelboden. Foto: Mats Dahlberg/SR.
4 av 5
Fansen laddar med öl i Adelboden. Foto: Mats Dahlberg/SR.
5 av 5
Alpina åskådare i Adelboden. Foto: Mats Dahlberg/SR.

Adelboden - som svensk midsommarafton

Den här veckan stannar den alpina Världscupen till på en av de mest klassisa orterna – Adelboden i Schweiz.

Ingen ort som så många åker till för att själva åka skidor, då är Gstaad några alptoppar bort, betydligt flashigare. Men Adelboden och Wengen har blivit ett begrepp inom den alpina sporten. Och det var förstås Ingemar Stenmark som gjorde orten känd i Sverige. Fem segrar, varav fyra på raken, och två andraplatser mäktade Ingemar med i skarven mellan -70 och -80-tal.

Radiosporten tänkte försöka visa i bild och skrift hur en alpin dag kan vara i Adelboden.

Den stora parkeringen ligger ett par mil bort långt ute på ett gärde. Därifrån bussas publiken upp. Under den här helgen kommer över 60.000 åskådare att finnas på plats!

Många åker upp tidigt, väldigt tidigt. Vare sig det är lördag eller söndag är kommersen igång långt innan första åket startar. Öl, korv, snaps, vin, mer öl, mer vin och mer snaps är det som gäller från arla mogon till sen kväll. Världscuphelgen är inte helt olik en svensk midsommarafton.

Ljudnivån blir allt högre och till ett crescendo så fort en schweizare är i backen. Men amerikanen Bode Miller är också oerhört populär.

Dom olika fanklubbarna har sina egna jackor, tröjor och banderoller. Och i stort sett alla är utrustade med en schweizisk flagga med reklamtryck och landslagsåkarnas autografer. För att ytterligare spä på nationalismen så säljs förstås mössor, vantar och halsdukar i rött och vitt.

Just den här helgen är det många plusgrader, snön smälter och det blir isigt eller lerigt på backen. Det löser man med mängder av sågspån som läggs ut på marken. Eller gummiplattor, som bildar ett golv i målområdet.

Så fort tävlingarna är över så börjar man omsorgsfullt att plocka ned alla tält, all reklam, nät, läktare och allt annat. Visserligen ska det köras en Europacup, skidåkningens div. 2, senare i veckan.

Men i Adelboden räknar man kassorna och börjar förbereda nästa års Världscup. Medan världscupcirkusens följe med hundratals åkare, tränare, servicemän och media drar vidare till nästa tävling. Först Wengen, sedan Kitzbühel och sedan Schladming. Januari månad är den månad när den alpina Världscupen verkligen slår ut i full blom!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".