Arkivbild: Frankrikes handbollslandslag. Foto: Lionel Bonaventure/TT.

Guide: Här är övriga grupper i handbolls-EM

Radiosportens handbollsreporter Per Kahl går igenom grupperna i handbolls-EM, minus Sveriges grupp.

Grupp A, Herning:
Danmark, Makedonien, Tjeckien och Österrike

Hemmanationen Danmark är storfavorit att komma ur den här gruppen med maxpoäng.

Visserligen har Danmark haft skadeproblem i förberedelseperioden men detta bör man klara utan problem.

Det är lite svårare att förutsäga vilka två lag som tar de andra två platserna.

Makedonien kanske har ett litet försteg, men både Tjeckien och Österrike imponerade i träningsturneringarna efter jul.

Spelare att hålla ögonen på:

Danmarks storskytt Mikkel Hansen och målvakten Niklas Landin, I Tjeckien Filip Jicha och Makedoniens skytt Kiril Lazarov.


Grupp B, Aalborg:
Spanien, Ungern, Island och Norge

Regerande världsmästaren Spanien får bära favoritskapet trots att målvakten Arpad Sterbik inte är med.

Ungern har taget ett stort steg framåt under de senaste mästerskapen inte minst krönt av semifinalplatsen i OS, men Island och Norge konkurrerar om andra och tredjeplatsen.

Efter avslutat första gruppspel går de tre bästa lagen ur grupp A och B ihop till en sexlagsgrupp i Herning dit lagen tar med sig resultatet från inbördes möte.


Grupp C, Aarhus:
Frankrike, Serbien, Polen och Ryssland

C-gruppen går ihop med Sveriges grupp efter det första gruppspelet. Det är kanske den tuffaste gruppen av alla.

Frankrike är favorit, men har bortsett från OS vacklat i de senaste mästerskapen. Det är fortfarande tveksamt om målvaktsveteranen Thierry Omeyer kommer till spel. Dessutom saknar laget sina förstaval på högernio.

Serbien gjorde en mycket bra insats i senaste EM på hemmaplan det gick inte lika bra i VM och OS och frågan är hur bra Serbien är. Kallade in Ljubomir Vranjes som förbundskapten för att få skutan på rätt köl i EM kvalet. Vranjes kunde inte fortsätta bisysslan som Serbisk förbundskapten gick inte att förena med alla hans roller i Flensburg.

Polen kommer i stort sett med det gamla vanliga manskapet namnen Bielecki, Lijewski, Jurkecki och Szmal sitter i ryggmärgen på oss handbollsreportrar.

Det fjärde laget i gruppen är Ryssland Sveriges gamla ärkeantagonist  från 90 talets storhetstid. Många väntar nog på att den Ryska björnen skall kliva ur sitt ide, men det finns inga tecken i skyn som tyder på att våren skulle komma nu.

Svenskt önsketänkande är att alla slår alla i inbördes möten mellan Frankrike Polen och Serbien, vilket skulle ge en vidöppen grupp i mellanrundan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista