Från vänster: Vitrysslands Siharei Rutenka, Montenegros Drasko Mrvajevic och Kroatiens Dumagoj Duvnjak. Foton: TT. Collage: SR.

Superguide: Här är Sveriges gruppmotståndare i handbolls-EM

Radiosportens handbollsreporter Per Kahl guidar dig inför handbolls-EM i Danmark. Hur svåra blir Sveriges tre motståndare i gruppspelet?

Måndag 13/1: Sverige-Montenegro

Sveriges första gruppmotståndare är Montenegro. Senast lagen stötte på varandra var i kvalet till VM 2013, då vann Montenegro.

Däremot förvaltade laget sin VM-biljett uselt, utslaget efter grundomgången med 0 poäng.

Senaste EM-starten var 2008 i Norge då laget tog sig vidare från första gruppspelet.

I EM-kvalet blev Montenegro grupptvåa efter Tjeckien men före Tyskland.

H 43:s Zoran Roganovic är inte med den här gången.

Onsdag 15/1: Sverige-Vitryssland

Vitryssland vann faktiskt den första EM match som överhuvudtaget spelades när man besegrade Tyskland i öppningsmatchen i EM 1994. Sedan dess har det inte gått så bra. I kvalet till EM slog Vitryssland ut Slovenien och avancerade som grupptvåa efter Island. 

I senaste VM åkte Vitryssland ut i kvartsfinal mot Kroatien.

Lagets stora stjärna är Siharei Rutenka som är vitryss, men har spelat landslagshandboll för Slovenien innan han valde att vända åter till moderlandet.

Fredag 17/1: Sverige - Kroatien

Kroatien har vunnit brons i de tre senaste mästerskapen EM 2012, OS 2012 och VM 2013.

Givetvis har Kroaterna ambitionen att få med sig en blankare medalj den här gången och det är på inget sätt osannolikt. Laget var fram till trettonhelgens träningsturneringar det enda av huvudfavoriterna som inte hade några skadebekymmer. Nu är Blazenko Lackovic tveksamt startande efter att ha skadat knät.

Dumagoj Duvnjak har övertagit spelfördelarrollen efter Ivano Balic som slutat i landslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista