Bra svenskt facit mot Vitryssland

0:59 min

Sveriges andra EM-motståndare är Vitryssland – en nation som aldrig riktigt tagit steget in bland de stora inom handbollen.

Vitryssland slog något överraskande ut Slovenien i kvalet till EM och laget gör sitt tredje EM slutspel.

Senast Sverige stötte på Vitryssland i tävlingssammanhang var i förkvalet till VM 2006 den gången vann Sverige båda matcherna 31 - 22 på hemmaplan och 32 - 29 i Minsk.

När det gäller årets upplaga av Vitryssland så tror de flesta att laget är bättre än Montenegro men sämre än både Sverige och Kroatien. I första EM-omgången föll Vitryssland med 33 - 22 mot Kroaten i en match där det aldrig fanns någon alternativt utfall.

Vitryssland hade ett ganska torftigt anfallsspel, som i hög grad gick ut på att söka inspel till linjen.

Lagets bästa målskytt Barys Pukhouski gjorde sex mål, och målvakten Vitali Charapenka gjorde en del räddningar i början av matchen.

Vitrysslands stora stjärna Siarhei Rutenka hade feber och spelade inte mot Kroatien, han lär nog dyka upp mot Sverige. Rutenka som spelar för Barcelona i den Spanska ligan är en världsklasspelare och med honom i laget får Vitryssland ett helt annat skyttehot än man hade mot Kroatien.

De flesta spelarna i det vitryska laget håller till i den egna ligan, de som är verksamma utanför landet håller till i Ryssland, Polen eller Ukraina.

Vitryssland vann den första EM-matchen som överhuvudtaget spelades mot Tyskland i invigningsmatchen i EM i Portugal 1994. Man vann även sin andra match i den turneringen, men sedan har det inte blivit några fler vinster i EM-slutspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista