Magnus Wislander och Andreas Nilsson, Foto: TT

Nilsson briljerade när Sverige tog andra raka segern

1:39 min

Sverige besegrade Vitryssland med 30-22 och säkrade därmed en slutspelsplats i handbolls-EM. Segerreceptet var Patrik Fahlgren och Andreas Nilssons samarbete i den andra halvleken.

Det svenska spelet var långt ifrån imponerande under den första halvleken. Vitryssland var ett tag uppe i ledning, men tre svenska mål i slutet av den första halvleken gav svensk pausledning med 13-10.

I den andra halvleken spelade Sverige mer stabilt och fick igång anfallsspelet ordentligt. Andreas Nilsson på linjen var en nyckelspelare och gjorde totalt sju mål. De flesta gångerna framspelad av Patrik Fahlgren.

– Riktigt härligt att se, vi har gnällt lite på att Nilsson missat mycket, men i dag är han klinisk. Det är underbart att se. Och Patrik Fahlgren har en underbar blick för spelet, säger Radiosportens expert Magnus Wislander och fortsätter:

– Nilsson är bäst på planen eftersom han har så matchavgörande betydelse i andra halvlek, han har varit helt fantastisk i sitt samarbete med Fahlgren. Nilsson gör en enorm match, han gör sin absolut bästa landskamp, säger Wislander om den 197 centimeter långe och 110 kilo tunge 23-årige mittsexan.

Även Fredrik Petersen var het i den andra halvleken och gjorde totalt åtta mål. Mattias Andersson i målet gjorde också en stor match och svarade för flera fina räddningar och fick 42 i räddningsprocent. Vitrysslands enda hot Siarhej Rutenka gjorde 13 av de vitryska målen.

Sverige möter Kroatien på fredag i en gruppfinal. Kroatien är också vidare till nästa runda efter seger mot Montenegro på onsdagen - på fredag avgör om Sverige får med sig två eller fyra poäng när man i helgen flyttar vidare till Århus från Köpenhamn.

Matchfakta

Vitryssland-Sverige   22-30 (10-13)

Vitryssland: Siarhej Rutenka 13 (7), Barys Pukhouskij 4 (1), Siarhej Sjylovitj 2, Ivan Brouka, Dzjanis Rutenka, Maksim Baranau.

Sverige: Fredrik Petersen 8 (2), Andreas Nilsson 7, Kim Ekdahl du Rietz 5, Magnus Persson 4, Patrik Fahlgren 3, Jonas Larholm, Tobias Karlsson, Mattias Zachrisson.

Publik: 3 100.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista