Nya dopningsanklagelser mot Norge

2:08 min

Norska elitidrottare har tävlat med för höga blodvärden, vilket visar att de fuskat.

Det skriver Mads Drange, före detta norsk dopningschef, i en ny bok.

– Det är väldigt tunga anklagelser, klart att det skall bli spännande att se vad som kommer ut av det hela, säger Viasats längdexpert Per Elofsson till viaplay.se/os.

I boken "Den stora dopningsbluffen" skriver Drange att efter att han samlat in blodvärden från elitidrottarna för att läsa av onormala variationer, som kan tyda på Epo och traditionell bloddopning, upptäckte han märkliga saker.

"Flera gånger var jag tvungen att dubbel- och trippelkontrollera om det stämde. För efter att ha provat alla möjliga förklaringar kunde jag inte komma fram till något annat svar än att resultaten visade prov på bloddopning", skriver Drange i boken.

Han pekar inte ut några individer i boken.

Per Elofsson är inte helt övertygad om att han tävlat mot dopade norrmän.

– Det förekom rykten och man märkte att vissa, både individer och lag, höjde sig markant under vissa perioder. På hög höjd märkte inte bara formtoppar utan även en helt annan kapacitet hos åkare. Det var ju ganska tydligt med finnarna innan Lahtis. Jag hade dock ingen känsla att norrmännen skulle hållit på med det under min karriär, säger han till Viasat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista