Hellner tog sitt femte raka SM-guld efter spurtstrid

1:52 min

Marcus Hellner tog sitt femte raka SM-guld i skiathlon (2x15 km) i Umeå efter en hård spurtstrid med Lars Nelson. Daniel Richardsson blev trea. Men han var inte helt nöjd med hur kroppen kändes.

– Jag vill ju mer framåt än så här, säger han till Radiosporten.

Marcus Hellner har letat efter formen en tid och även om han vann dagens tävling på SM vill han inte dra för stora växlar av den.

– Det var ett tufft lopp där det gick fort hela tiden, så jag fick väl ett hyfsat besked av att jag kunde hänga med och vinna, men det krävs mer på OS. Det var i alla fall ett fall framåt, säger han till Radiosporten.

Nelson försökte rycka med knappt 1,5 km kvar. Hellner kom dock ikapp, och efter att ha kommit först in på upploppet var han knappt före Nelson i mål. Marginalen blev tre tiondelar.

På den inledande klassiska delen försökte Nelson och Richardsson, som är starka klassiska åkare, rycka ifrån Hellner. Den senare kom dock ikapp. Vid skidbytet var topptrion samlad. Nelson bytte skidor snabbast och fick en lucka, men snart var trion samlad igen.

– Jag fryser så förbannat om händerna, så jag hade svårt att få på bindningarna och sånt, men jag kom i kapp, säger Hellner om skidbytet.

Till slut tvingades Richardsson släppa. Det stod mellan Nelson, som chansade med ett sista ryck, och Hellner. På upploppet vägde alltså Nelson för lätt mot den rutinerade spurtaren Hellner.

– Det kändes som en spurt jag borde klara av, säger Hellner.