Så ska Sverige besegra kylan

8:12 min

Om tio dagar inleds bandy-VM i Irkutsk i Ryssland. Snittemperaturen där så här års är strax under 25 minusgrader.

– Förutsättningarna gör att det är fördel Ryssland, säger förbundskaptenen Jonas Claesson.

Inför årets upplaga av bandy-VM har Sveriges bandyförbund försökt att få till särskilda regler som ska gälla om det blir under 20 minusgrader i Irkutsk.

Enligt de nya reglerna ska en jury sammanträda kvällen före match och bland de åtgärder som kan bli aktuella finns möjligheten att spela 3x30 minuter istället för 2x45. Det kan även bli aktuellt med att låta straffslag avgöra en match, men det är i sista hand, förklarar Marcus Norman från svenska bandyförbundet.

– Vi hoppas att det inte blir några fler VM i så här sträng kyla, säger Marcus Norman.

De två nästkommande VM-slutspelen kommer att avgöras inomhus men frågan är inte enkel. Guvernörerna i flera ryska städer (som exempelvis i bandy-tokiga Irkutsk) betalar mycket pengar för att få arrangemanget och det internationella bandyförbundet är inte stormrikt.

Det svenska landslaget gör vad som krävs för att hantera kylan.

– Vi lyssnar på dom som kan och på dom som tar fram nya grejer, berättar Jonas Claesson.

Landslaget har tagit fram ny utrustning som man skickat till de svenska spelarna i Dynamo Kazan. Tidigare under säsongen spelade dom en match i just Irkutsk när det var minus 34 grader. Utrustningen funkade bra och då beslutade landslagsledningen att köpa in den och kläderna är redan skickade till Ryssland och väntar där inför VM.

– Vi gick all in på det, säger Jonas Claesson.

Är det något slags underställ?

– Det är det klassiska. Olika lager. Men framförallt är det ett nytt material som vi har närmast kroppen. Sen är det hundraprocentigt ull, så lite grann är det också back to basics.

Så en blandning av spjutspetsteknik och husmorsknep?

– Ja ungefär så.