Arkivbild: Frankrikes handbollslandslag. Foto: Lionel Bonaventure/TT.

Läget i EM-grupperna inför sista omgången

Onsdagens seger mot Vitryssland innebär att Sverige är klart för mellanrundan i handbolls-EM och det med minst två poäng. Fredagens match mot Kroatien avgör om det blir två, tre eller fyra poäng som Sverige tar med sig.

I kväll avslutas grundomgången på EM-turneringens andra halva.

I grupp A som spelas i Herning är Danmark klart för fortsatt spel, men måste ändå vinna kvällens match mot Tjeckien för att vara helt säkra på att få full poäng med sig till mellanrundan.

Österrike som har två poäng och Makedonien och Tjeckien som hittills har var sin gör upp om de två resterande platserna.

I grupp B i Aalborg är Spanien och Island klara för fortsatt spel. Deras inbördes möte handlar om hur många poäng man skall ta med in i mellanrundan. Den andra matchen i gruppen spelas mellan Ungern och Norge och är direkt avgörande för vilket av lagen som skall gå vidare. Norge måste vinna Ungern går vidare vid oavgjort.

Grupperna C och D avslutas först i på fredagen, där är Frankrike klart från C gruppen medan det kan bli ett riktigt drama mellan Serbien, Ryssland och Polen om andra och tredjeplatsen. Här kan den intrikata situationen uppstå att det gäller att vinna lagom stort.

Om man utgår från att Frankrike slår Serbien så går Polen vidare om man vinner mot Ryssland.

Vinner polackerna med ett två eller tre mål tar man Ryssland med sig och därmed två poäng.

Om Polen däremot vinner med fyra mål eller fler slår man ut Ryssland och tar Serbien med sig och då är Polen utan poäng eftersom man föll i gruppmatchen mot Serberna.

I Sveriges grupp är Kroatien och Sverige klara och spelar om poäng i mellanrundan. Matchen mellan Montenegro och Vitryssland är direkt avgörande för vem som skall vidare och vem som får resa hem.

Sammantaget kan man säga att arrangörerna har flyt med resultaten, ingen match i sista gruppomgången är betydelselös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista