Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Northugs kollaps – 69 norrmän snabbare i spåren

Samtidigt som svenska skidåkarna genrepar inför OS med SM tävlar de norska skidåkarna i norska mästerskapen. Petter Northug visade knappast någon OS-form och gick i mål som nummer 70.

– Jag kände att kroppen var ganska bra, men hade för dåligt glid, säger Northug till VG.

Simen Östensen vann norska guldet på distansen 15 kilometer klassisk stil med individuell start efter att ha kämpat sig i mål före Martin Johnsrud Sundby.

Östensen har ännu inte fått någon OS-biljett och fick efter loppet beskedet att det krävs en bra insats även i lördagens skiathlon för att han ska kunna boka sin resa till Sotji.

En som redan är OS-klar är Petter Northug. Men efter den svaga insatsen i dag i Lillehammaer där han hade 69 norrmän framför sig i mål är frågan hur bra formen är. Northug själv är inte orolig över kollapsen.

– Det är först under tremilen på lördag som det ska gå fort. Kroppen är som den ska vara, så jag går för guld på lördag.

Northug får även stöd av landslagschefen.

– Det som skedde i dag han hända den bäste. Det är viktigt att inte läsa ut för mycket av det. Petter ska vara i form när han är i form, säger Trond Nystad och berättar att Northug har en given OS-plats tillsammans med Johnsrud Sundby och Casper Jespersen, som var sjuk och stod över dagens lopp.

– Sen får vi se vilka distanser det blir för dem, säger Nystad.

Therese Johaug visade storform när hon bärgade sitt femte mästerskapsguld och samtidigt distanserade Marit Björgen med över en minut på 10 km klassiskt i norska mästerskapen i Lillehammer.   
                                        
– Det känns väldigt stort. Det är kul att lyckas på 10 km klassiskt. Det är  inte ofta jag vinner den här sträckan, säger en lycklig Johaug till NRK.        
                                      
Björgen som blev sjuk under Tour de Ski var 1.11 efter i mål och slutade trea 
med Heidi Weng på en andraplats.       
                                        
– Jag har känt mig pigg i kroppen, nu gäller det att samla kraft, säger Björgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".