Bernie Ecclestone, Foto: TT

Ecclestone avgår i väntan på mutbrottsrättegång

Formel 1-bossen Bernie Ecclestone kommer att ställas inför tysk domstol anklagad för mutbrott. I samband med detta besked valde han att träda tillbaka från sin roll som vd fram till att rättegången är avslutad.

Ecclestone anklagas för att 2006 ha betalat en muta till numera fängslade bankmannen Gerhard Gribkowsky när CVC köpte loss Formel 1. Gribkowsky dömdes av tysk domstol till åtta och ett halvt års fängelse för skatteflykt, trolöshet mot huvudman och mutbrott.

83-årige Bernie Ecclestone misstänks ha mutat Grigkowsky med 45 miljoner dollar. Han har erkänt att han betalat Gribkowsky, men nekar till mutbrott. Han säger sig ha blivit utpressad och därmed tvungen att betala.

Rättegången inleds i april och även om Ecclestone säger sig utgå ifrån att han blir friad väljer han att lämna sin post som vd fram tills att domen har kommit.

Eftersom Ecclestone har så stor inverkan i allt som sker runt Formel 1-cirkusen kommer han ändå finnas till hand på dag-till-dag-basis fram till att styrelsen kan ta över mer av kontrollen. 

Ecclestone har varit F1-boss i nära fyra decennier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista