Kroatiens Domagoj Duvnjak . Foto: Filip Horvat/TT

Per Kahls guide: Så bra är Kroatien

Kroatien har sedan nationens återfödelse i början av 90-talet varit otroligt framgångsrik i handbollens mästerskap.

Hittills har det blivit två OS guld (1996, 2004) och ett VM guld (2003). I de senaste mästerskapen har det blivit tre raka brons och det är ingen tvekan om att Kroatien vill ha en bättre valör den här gången, en helt rimlig målsättning.

Kroaterna saknar storskytten Blazenko Lackovic som blev skadad kort före mästerskapet. Dessutom saknar varje sann handbollentusiast bollartisten Ivano Balic, men han har slutat i landslaget så hans frånvaro är ingen överraskning.

Rollen som spelfördelare har övertagits av Domagoj Duvnjak som med framgång förvaltar den rollen. Linjespelaren Igor Vori är ett annat tungt vapen, och kantspelaren till höger Ivan Cupic är en av världens bästa i sin position.

Lägg till det en mycket bra målvakt Mirko Alilovic så har ni bilden klar av vad Sverige ställs emot.

Kroaterna har hittills spelat ett så kallat "sex-noll försvar" med alla spelarna på linjen. Kroatien brukar även ha ett klassiskt balkanskt tre-två-ett-försvar på repertoaren, men det har man inte visat upp hittills i turneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista