Foto: Stockholmspolisen/TT

Norsk idrott skakas av tunga dopningsanklagelser

2:08 min

Den tidigare antidopningschefen Mads Drange skriver i sin kommande bok att det finns tecken på att flera norska toppidrottare har dopat sig med EPO eller blodtransfusioner.

Det handlar om några få idrottsutövare, vars blodprover visat tydliga tecken på bloddopning enligt flera internationella experter, säger Mads Drange till NRK.

Upptäckterna gjordes när han 2007 tog fram ett blodprofilsprogram och samlade in blodvärden från norska idrottare.

Dom onormala variationerna kunde inte förklaras med höghöjdsträning, sjukdom eller andra variationer skriver Drange i sin bok "Den store dopingbløffen" där han kritiserar det internationella antidopningsarbetet som han själv lämnade för ett och ett halvt år sedan.

Anledningen till att ingen norsk idrottare ställdes till svars för dopning var att det på den tiden enligt regelverket inte gick att driva dopningsfall bara med hjälp av blodprofiler. Den möjligheten kom först 2009.

Och Anders Solheim, ledare för Antidopning Norge säger att antidopningasrbetet har utvecklats, men håller med om att det var ett problem att regelverket inte följde med sin tid.

Några av idrottarna som Mads Drange misstänker har bloddopat sig - med EPO eller blodtransufsioner - är fortfarande aktiva, men han vill inte peka ut enskilda personer eller ens vilka idrotter det rör sig om.

Även om bloddopning ofta förknippas med långdistansidrotter som skidåkning och cykling. Det Mads Drange vill peka på med boken är dom stora internationella idrottsorganisationernas misslyckande att hantera sitt eget regelverk.

Jenny Sanner Rosqvist
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista