Hans Olsson. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Hans Olsson jagar OS-biljett i Wengen

Det brutna benet har återhämtat sig. Det är värre med rankningen.

Vägen till Sotji börjar kännas rätt lång för Hans Olsson.

– Det är lite svårt att säga att man ska ta OS-medalj när man startar som 76:a, säger han.

Torsdagens störtloppsträning inför det klassiska Lauberhornrennen i Wengen är symptomatisk. När det blir Hans Olssons tur att starta har de flesta av konkurrenterna redan hunnit tillbaka till sina hotell.

– Banan är ok. Det är mer jobbigt mentalt, att stå där uppe och veta att alla andra redan är nere och äter lunch när man själv knappt börjat värma upp, berättar han för TT.

– Det är svårt att inte känna att rejset redan är över.

Å andra sidan behövs det inte så mycket för att känslan ska gå över. Torsdagens träningsåk går över förväntan, trots startnummer 76 är Hans Olsson 25:a i mål. Dessutom är landslagskollegan Douglas Hedin (startnummer 62) 33:a.

– Det har inte varit så lätt i år att starta långt bak. Man behöver all tur man kan få med vädret. Därför är det så viktigt att få de där livstecknen ibland. Det går ju, det är skönt, säger Olsson.

Moraåkaren, som den här säsongen gjort comeback efter ett svårt benbrott för två år sedan, har en 15:e-plats i super-G som bästa resultat i världscupen i vinter. Det räcker troligen inte för en OS-biljett, konstaterar han.

Men ett par chanser återstår. Närmast i superkombinationen och störtloppet i Wengen på fredagen och lördagen, därefter i Kitzbühel nästa helg.

– Super-G:n i Kitzbühel är väl en bra chans för mig. Men just nu handlar det inte om OS bara, utan också om att ta sig tillbaka till dit man har varit, säger 29-åringen.

– Jag har pratat med flera som är i samma situation. Det har inte varit lätt för oss i år och när det blir så uppkört är det svårt att riskera det där sista lilla.

Douglas Hedin, som också han startar både på fredag och lördag, känner igen problematiken. Utan rankningspoäng blir man rätt ensam uppe vid start till slut.

– I superkomben lär jag nog starta typ sist tror jag, jag har så lite poäng, säger 22-åringen med ett skratt och summerar sedan en "jämntjock" säsong så här långt.

– Jag har åkt bra ibland, dåligt ibland. Just nu tänker jag inte alls på OS, det känns inte som att man har någon chans längre. Då kanske man kan slappna av lite i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista