Stockholm säger nej till OS 2022

Moderaterna Sten Nordin om partiets nej till OS 2022
0:46 min

Moderaterna i huvudstaden säger nej till vinter-OS om åtta år.     

Det kommer inte att arrangeras vinter-OS i Stockholm 2022.

Det är Stockholms kommunfullmäktige som avgör i fall staden ska säga Ja eller nej till en OS-ansökan och eftersom en tydlig politisk majoritet i Stockholm är negativ till OS så har Stockholms politiska ledning bestämt dig för att redan nu säga nej till OS. Ett definitivt besked hade kunnat vänta till mitten av mars.

– Tyvärr är det så att vi bedömer att det inte är realistiskt att gå in i en ansökan till OS 2022.

Varför inte?

– Två saker. Fortfarande skulle vi behöva gå igenom det ekonomiska materialet mer och säkra de ekonomiska kalkylerna. SOK har gjort ett seriöst arbete men det här är komplicerat. Och tiden räcker inte till eftersom det finns ett bestämt datum när beslutet måste fattas, säger Sten Nordin till P4 Stockholm och fortsätter.

– Det andra är att vi nu ska satsa på 140 000 nya bostäder. Ett otroligt krävande program. Vi måste ny lägga vårt fokus och våra pengar där.

Nordin stänger inte dörren för ett framtida OS.

– Det är inte nej för all framtid för ett vinter-OS. Vi är beredda att blicka framåt, säger han.

Om Moderaterna hade varit för en ansökan skulle frågan ha tagits upp för beslut i kommunfullmäktige den 17 februari. Men i och med dagens negativa besked är frågan inte längre aktuell.

Den 14 mars skulle den officiella ansökan om att få arrangera spelen ha lämnats in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".