Mr F1 Bernie Ecclestone har problem

En åklagare i Munchen har anklagat honom för att 2005 ha betalt en muta på 44 miljoner dollar för att de kommersiella rättigheterna skulle säljas till det investment företag som Ecclestone ville.

Rättigheterna ägdes av en tysk bank och Gerhard Gribkowsky, som var ansvarig för försäljningen, tog emot mutan. Han dömdes till 8,5 års fängelse men är idag också åklagarens viktigaste vittne.

Ecclestone har hela tiden sagt att han är oskyldig och att tysken hotade med utpressning om han inte betalade.

Många presidenter för olika sporter har i många år beskyllts för många saker. Inom fotboll, fri idrott och boxning har anklagelserna haglat. Några har tvingats avgå men Ecclestone är den förste som ställas inför domstol.

Det har också stor betydelse för formel 1. Många av de stora sponsorerna har regler som säger att de på inga villkor får ha något att göra med någon som brutit mot lagen. Den s.k. Compliance regeln.

Enligt uppgift har de inskrivet i kontrakten med teamen att de kan hoppa av. Mercedes har sagt att kommer att utnyttja regeln om det bli nödvändigt. Och en av de allvarligaste brotten är mutor.

CVC, som äger de kommersiella rättigheterna, har dragit i nödbromsen.

Bernie Ecclestone har avgått, eller kanske tvingats, avgå som chef efter ett möte med CVC`s styrelse. 83 åringen kommer dock att sköta det dagliga arbetet och rapportera till sin chef Peter Brabeck-Letmathe. Vad det nu innebär. För mig betyder det att Ecclestone bara i teorin förlorat en plats men i praktiken ändras ingenting.  

Visserligen säger CVC att Brabeck-Lemathe och hans ställföreträdare Donald Mzckenzie tar över ansvaret för kontrakt och andra överenskommelser.

Betyder det att Ecclestone inte längre har något att göra med kontrakt när det gäller t.ex. de lukrativa tv rättigheterna?  

Jag tvivlar på det. Ingen känner nog inte till alla detaljer i de kontrakt som han skrivit. Vilket i sin tur antagligen betyder att ingen kan från en dag till den andra ta över. Och ingen har de viktiga kontakter som Ecclestone har. Mr F1 kommer nog fortfarande att dra i trådarna men i fortsättningen bakom kulisserna.

Det hela är dock en signal att CVC tar det hela på allvar. Deras miljoninvestering är ju hotad om Ecclestone hade suttit kvar på sin post och blivit fälld.

En annan man som kanske sitter löst är McLarens teamchef Martin Whitmarsh.

2009 tog han över efter Ron Dennis som istället blev chef för hela McLaren International Group. Men sedan han lämnade f1 teamet har det inte gått särskilt bra. Ett bättre ord är katastrofalt. Förra året vann varken Jenson Button eller Sergio Perez ett enda lopp. I konstruktörs mästerskapet var man bara femma.

Nu är Dennis tillbaka i teamet och skall inom de närmaste veckorna lägga fram en ny plan för framtiden och hur man skall kunna vända den negativa trenden. Och en del av lösningen kan bli att Whitmarsh inte får stanna kvar och att Dennis tar över och blir teamchef igen.

Den första testen körs den 28/1 till 31/1 i Jerez i södra Spanien.

Fredrik af Petersens
faf_petersens@compuserve.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".