AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES

Öhling Norberg fixade svensk pallplats

1:18 min

Stämningen i skicrosslandslaget är på topp efter en händelserik fredag. En krasch på damsidan - som slutade lyckligt. Och en andraplats och en sjätteplats på herrsidan - resultat som troligen betyder fler OS-platser.

Fredagens bäste blågula åkare blev Victor Öhling Norberg med en andraplats bakom amerikanen John Teller.

– Formen kan inte vara så mycket bättre än så här. Självförtroendet blir bara bättre och bättre och jag känner mig verkligen stark i min skidåkning just nu, säger Öhling Norberg till Radiosporten.

23-åringen är tvåa även i världscupsammandraget och är ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Sotji i februari.

– Det ska riktigt roligt att åka till Sotji och försöka slåss om medaljerna, säger Öhling Norberg till Radiosporten.

Efter fredagens tidiga träning vågade Öhling Norberg inte tro på en framskjuten placering eftersom ett flackt parti vid starten inte passar hans åkning.

Öhling Norberg, redan klar för Sotji, gladdes även åt Michael Forslunds sjätteplats, ett resultat som troligen innebär fler svenska OS-platser.

– Det är jättebra om vi blir fler, då slipper jag åka som ensam kille. Fler platser betyder bättre kvalitet på träningarna och att vi kan stötta varandra.

Sandra Näslund tog i torsdagens tävling i Val Thorens sin första pallplats i världscupsammanhang. 17-åringen blev tvåa i kvalet och sedan finalloppen ställts in på grund av dåligt väder fick kvalresultatet även gälla som slutresultat.

På fredagen tog sig Näslund till semifinal. Där tog det slut sedan hon kraschat en bra bit före målgång, vilket innebar en åttondeplats.

– Hon hade ont i benet efteråt och åkte till sjukhus, men det var ingen fara. Hon hade fått en smäll på smalbenet, säger förbundskapten Tommy Eliasson till TT.

Anna Holmlund åkte lite för försiktigt och fick nöja sig med en kvartsfinalplats och en slutlig 13:e placering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista