Foto: TT

Tekniska fel fällde Sverige

1:45 min

Sverige kämpade, slet och visade att man har två målvakter av världsklass. Men tyvärr slarvade man också framåt - och föll med ett ynka mål i gruppfinalen mot Kroatien på fredagskvällen, 24-25.

Det var ett mäktigt publikstöd som backade upp de svenska spelarna i ett näst intill fullsatt Bröndbyhallen, två mil väster om Köpenhamn.

Så massivt att Kroatiens storstjärna Domagoj Duvnjak kände sig tvingad att hyssja publiken efter att ha satt sitt och Kroatiens fjärde mål till 4-6 efter drygt tolv minuter - men möttes bara av mer busvisslande.

Därtill hjälpte ett par hundra tillresta kroater till att få upp ljudvolymen till närmast olagliga nivåer.

Båda lagen bjöd på kamp och uppoffrande spel från första början.

Försvaret höll som vanligt världsklass, men Sverige hade svårt att få till anfallsspelet mot de betydligt längre kroaterna. Johan Sjöstrand fick starta i mål i stället för Mattias Andersson, och räddade tio skott i första halvlek.

Men de tekniska felen var åter där och ställde till det för Sverige och bjöd kroaterna på ett par kontringsmöjligheter. Kroatien kunde också gå till halvtidsvila med ledning 10-9 efter ett sent straffmål.

De tekniska felen fortsatte att förfölja Sverige under den andra halvleken, men man kunde ändå hålla jämna steg tack vare fortsatt storspel av Johan Sjöstrand i mål.

Totalt bjöd Sverige på 14 bollar, och då räckte inte Sjöstrands 16 räddningar till.

Dessutom tappade Sverige båda sina försvarsspecialister under matchens sista två minuter. Tobias Karlsson fick rött kort efter att bryskt ha stoppat Kroatiens Damir Bicanic, och i samma situation fick Magnus Jernemyr en smäll i mellangärdet.

Resultatet innebär att Sverige slutar tvåa i gruppen, och får två poäng med sig till Århus dit Sverige nu flyttar för nästa gruppspelsrunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista