Daniel Richardsson, Foto: TT

Richardsson körde vilse – då vann Hellner SM-guld

Andra raka guldet för Marcus Hellner: "Bra besked inför OS"
2:11 min

Daniel Richardsson var på väg mot SM-guldet i 15 km klassisk stil. Då åkte han fel inne på stadion i samband med en varning och tappade en minut. Guldet gick i stället till Marcus Hellner. 

Daniel Richardsson körde en på upploppet ett varv för tidigt och insåg först när han passerat mål att han var tvungen att åka en slinga till. Han tappade cirka en minut på den missen och förlorade därmed en medalj, troligtvis guldet. Daniel Richardsson ville inte prata med medierna efter sin fadäs.

Så här säger SM-vinnaren Marcus Hellner till Radiosporten:

– Det var en klantig grej av honom, men alla kan göra misstag. Trist att det händer, men bra att det inte hände på OS. Det verkade ändå som att han har bra form och är stark, och det är ju det viktigaste, säger Hellner, som var något överraskad över att han tog sitt andra raka SM-guld.

– Jo, jag är lite överraskad att jag vann, men ett skönt besked att kroppen känns bra. Jag hade en lite seg start då jag tappade tio sekunder på täten, men fick till tekniken allt eftersom och var hela tiden pigg i benen och hade bra tryck i kroppen.

Hellner tog sitt tionde SM-guld i karriären då han vann en sekundstrid mot Lars Nelson. Till slut var Hellner 5,6 sekunder före Nelson.

– Det här loppet säger mer än det jag körde sist. Det är alltid skönt att vinna 15 m klassiskt där du ska göra allting själv. Ett skönt besked inför OS.

Emil Jönsson knep bronset och Richardsson kom i mål först som femma.

Resultat 15 km herrar

1) Marcus Hellner, Gellivare, 37.55,2, 2) Lars Nelson, Åsarna, +5,6, 3) Emil Jönsson, Mora, +39,3, 4) Simon Andersson, Falun/Borlänge, +58,8, 5) Daniel Richardsson, Hudiksvall, +1.23,7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".