Foto:Drago Prvulovic/TT

Har den Ryska Björnen vaknat?

2:08 min

I senaste VM nådde Ryssland kvartsfinal, den senaste Ryska medaljen kom i OS 2004 där det blev brons.

Guld har det inte blivit sedan OS i Sydney.

Ryssland blev ju annars något av Sveriges ärkerival under den svenska storhetsperioden på 90 talet.

Men Ryssland föll bort ur den absoluta världstoppen ungefär samtidigt med Sverige i början av 2000 talet och Rysslands fall blev djupare en Sveriges.

Trots kvartsfinalplatsen i senaste VM trodde de flesta att Ryssland skulle åka ut i gruppspelet här i Danmark, men en seger mot Serbien förde Ryssarna till mellanrundan.

Det Ryska nybygget är inget ungt lag bara en spelare av 16 är född på 90 talet.

Två spelare i laget spelar i Bundesliga, niometarna Gorbok och Igropulo i övrigt är nio spelare hämtade i den Ryska ligan resten av klubbadresserna återfinns i Ukraina, Makedonien och Vitryssland.

Ola Lindgren tycker att Ryssland har något på gång, han manar till respekt för niometarna Atman, Gorbok, Shelmenko och Igropulo. De spelar snabbt och skjuter mycket och bra.

Sverige måste lösa upp Rysslands 5 - 1 försvar, och minimera antalet tekniska fel.

Samtidigt säger den svenska förbundskaptenen att Sverige har ett övertag när det gäller målvakter och linjespelare.

Senast Sverige mötte Ryssland i en tävlingsmatch var i EM 2004 då vann Ryssland med 30 - 27 bara Jonas Källman och Jonas Larholm från dagens EM trupp var med den gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista