Foto: TT

Wislander: "Roligare att värma upp med fotboll än handboll"

Magnus Wislander tycker till fotboll på träningen
2:01 min

Vad spelar de svenska handbollsspelarna när de tränar mellan matcherna i EM? Handboll? Ja, men lika mycket fotboll. Över halva tiden ägnas åt sporten där man ju inte får använda händerna. Expert Wislander tycker inte det är något konstigt med det:

– Utifrån sett kan det se ut som om det är lite bortkastad tid. Men under ett mästerskap är det match minst varannan dag och det sliter rätt hårt på kropparna. Fotbollsspelet är till för att komma igång med de lite stela musklerna, för fotbollen spelas ju inte för fullt. Den stora biten på träningen är inte på 100 procent.

– Det är nästan ingenting under mästerskapsträningarna som går på 100 procent. Den andra halvan av träningarna, ca 30-40 minuter går åt till att fokusera på motståndarna, vilka spelsystem man ska spela mot dem och hur man ska bete sig inom det egna försvarsspelet. Träningarna är egentligen mer teori och allt under mästerskapet går ut på att kroppen ska må bra.

Är inte sanningen den att handbollsspelarna egentligen tycker att fotboll är roligare?

– Framför allt är det roligare att värma upp med fotboll än med handboll! Men det handlar ju om att antingen så joggar man igång eller så leker man sig igång med fotboll.

– Tittar vi på killarna som tränar nu, så ser vi ju att alla har valt rätt sport. För de är inte riktigt vän med bollen när de använder fotterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".