Carl Johan Bergman, Fredrik Lindström, Tobias Arwidson och Björn Ferry, Foto: TT

Sverige stafett-tvåa i sista OS-genrepet

Carl Johan Bergman: "Jag försökte cruisa med"
2:26 min

Svenska skidskytteherrarna gav ett imponerande formbesked inför OS då de kom tvåa i den sista tävlingen inför Sotji. Frankrike avgjorde på sista sträckan genom Martin Fourcade som vann med några sekunder före Carl Johan Bergman.

Men det blev en mardrömsstart för Sveriges lag i Antholz. Tobias Arwidson snubblade direkt i starten och tappade mycket tid. Han var tvungen att ta i ordentligt för att få kontakt med de övriga åkarna. Trött in på skjutvallen sköt han sedan fyra bom och tvingades till en extrarunda.

Sverige växlade som 14:e åkare, 1.20 efter täten. Björn Ferry sköt sedan fullt på sin sträcka och förde upp Sverige till femte plats. Fredrik Lindström, som haft stora problem med skyttet den här helgen i Antholz, behövde bara använda ett extraskott och skickade ut Carl Johan Bergman i delad ledning tillsammans med Frankrike och Tyskland.

– Det känns som en personlig revansch. Skönt att få sätta dem i dag och lägga alla grubblerier bakom sig, säger Lindström till Radiosporten efter loppet.

Då tyske Simon Schempp, som vunnit helgens två tidigare tävlingar, fallerade på första liggande skyttet blev det Bergman och Frankrikes Martin Fourcade som gjorde upp. Men där var fransmannen starkast och vann med två sekunder.

– Jag försökte cruisa med,  säger Bergman.

Så här summerar Radiosportens expert Torgny Mogren:

– Det blev dramatiskt. Fourcade var några sekunder snabbare i skyttet på sista, det var det som avgjorde. Bergman kunde inte ta in en sekund på sista sträckan in mot mål, analyserar Torgny Mogren.

Det här var Sveriges andra andraplats i stafett den här säsongen. Övriga lopp har Sverige kommit fyra och stafettlaget är ett stort medaljhopp inför OS där stafetten avgörs den 15 februari.

– Den här insatsen måste man ta med sig till OS, att man är duktiga i både skyttet och skidorna. Arwidson hade lite otur, kanske inte hade fått en straffrunda om han inte ramlat direkt på startskottet. Men det är fjärde länken som är vårt svaga kort, säger Mogren. 

Noterbart är att Ryssland och Norge inte ställde upp med sina bästa lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".