Foto Ola Torkelsson / TT

Karlsson: "Kan inte garantera att vi inte tappar ledningen igen"

4:04 min

Sverige måste besegra Polen på tisdagskvällen för att chansen till EM-semifinal ska finnas kvar. Med minnet av den stora halvtidsledningen som försvann mot Ryssland – vad har laget lärt sig av läxan?

Om tappet av sju måls ledning mot Ryssland var pinsamt, så var det faktiskt ännu värre i EM 2012. Då ledde Sverige en match i mellanrundan med 11 mål, för att till slut få nöja sig med oavgjort. Motståndare då, precis som på tisdag kväll, Polen. Dags för svenskarna att återställa ordningen, alltså.

Mittnian Lukas Karlsson var huvudsaklig spelfördelare mot Ryssland. Vad har han med en natts sömn lärt sig av misstagen från Rysslandsmatchen?

– Framför allt lärde jag mig att vi aldrig får bli försiktiga. Har vi spelat bra i första halvlek, så måste vi fortsätta spela så. Vi bränner några lägen i början av andra halvlek, och då får vi inte börja tveka.

– Sedan kanske vi fastnade i vissa mönster med det som funkade i första. Då satte vi Johan (Jakobsson) i många lägen inne i mitten. Vi kanske skulle ha försökt att flytta om så att Kim (Ekdahl Du Rietz) kom i lägen ifrån vänsternio stället i andra.

Magnus Wislander:

– Det som hände var att man blev feg, vågar inte gå på avslut och då blev laget stillastående. Motmedlet från Staffan & Ola var först och främst att ta en time out. Vad pratade ni igenom i den första time outen?

Lukas Karlsson:

– Att vi ska tillbaka till att våga löpa på kontringar, för att få lite enkla mål. Det är alltid skönt, speciellt när det låser sig framåt, att få några kontringar. Sedan pratade vi om att våga gå på mål. Problemet var att när vi gick på mål, så blev det nästan alltid skott, i stället för att skapa 4-5 lägen efter varandra.

Magnus Wislander:

– Finns det något motmedel mot det här stillaståendet? Kan du som mittnia påverka det?

Lukas Karlsson:

– Det jag och Patrik Fahlgren snackade om före och efter matchen var att vi måste få ut bollarna på våra duktiga kantspelare. När det blir stressat kliver i stället niometersspelarna in närmare och krymper spelet.

Till sist en politikerfråga: Kan du garantera att det inte händer igen att Sverige tappar en jätteledning?

– (Haha) Nej, det kan jag inte. Jag önskar att jag kunde göra det. Men vi ska komma ihåg att vi låg under (mot Ryssland) och ändå kom tillbaka och vann. Vi har flera spelare som vågar till slut trots att hela andra halvlek var en tuff period. Det är något som vi verkligen ska ta med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista