Motståndarguide: Så bra är Polen

Polen har blivit något av Sveriges mesta motståndare under de senaste åren lagen har träffat på varandra 13 gånger i mästerskap eller mästerskapskval under 2000-talet.

Senast två möten i juni 2013 i kvalet till den här EM-turneringen, då blev det var sin hemmaseger.

Andra minnesvärda matcher är till exempel i EM 2012 då det blev oavgjort 29-29 efter att Sverige haft ledningen med 20-9 i paus och tappat elvamålsledningen i andra halvlek.

Det finns både positiva och negativa Polen-minnen. På plussidan mötet i VM i Göteborg 2011 där Sverige rehabiliterade sig efter skrällförlusten mot Argentina. Den mest negativa Polenupplevelsen sannolikt EM kvalet 2005 i Olsztyn där Polackerna såg till att Sverige för första gången missade ett EM slutspel.

Dagens polska lag liknar mycket gårdagens. Polen har ny förbundskapten men spelartruppen är relativt oförändrad.

Det handlar mycket om tungt skytte. Spelet styrs av Bartlomiej Jaszka som har Krzysztof Lijewski till höger Mariusz Jurkiewicz och Karol Bielecki till vänster som står för skyttet och duktige linjespelaren Bartosz Jurecki som inspelsalternativ. Dessutom har laget en mycket bra målvakt i Slawomir Szmal. Samtliga rutinerade herrar som varit med länge.

13 av 16 spelare i den polska truppen spelar i polska ligan, men merparten har ett förflutet i Bundesliga.

Polens största framgång var silvret i VM 2007 i Tyskland som följdes upp med ett brons i VM 2009.

Hittills under EM har Polen förlorat med uddamålet mot Serbien och Frankrike följt av en tvåmålsseger mot Ryssland. I mellanrundans första match blev det en ny uddamålsseger mot Vitryssland här var Polen i fyramålsunderläge med mindre än fem minuter kvar att spela men vänd och vann.

Den Svenske förbundskaptenen Staffan Olsson tycker att Polen tillhör europatoppen med bra spelare på varje position.

Polens svaghet enligt Staffan Olsson är att laget är lite orörligt i sitt försvarsspel något han hoppas att Sverige kan utnyttja, en annan svaghet är att om man kan neutralisera det Polska skyttet så finns det oftast ingen alternativ spelmetod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista