Arkivbild från 2012: IFK Kristianstads Johan Persson med bollen. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX. (Infälld i bild: Magnus Wislander. Foto: SR).

Wislander: Därför är det så svårt att vinna bortamatcher i handboll

4:02 min

Radiosportens handbollsexpert Magnus Wislander reder ut varför det är så svårt att vinna på bortaplan i handbollens Europacupspel.

Om två någorlunda jämnbördiga lag möts i handbollens europacupspel så vinner hemmalaget så gott som alltid, och det med stora siffror.

– Handboll är en väldig fysisk sport och man kan tagga upp rejält, och med egen hemmapublik så ger det de extra procenten som gör att man slåss som tigrar, säger Magnus Wislander.

Samtidigt så är det inte bara spelarna som påverkas av publiken, det är få sporter där domaren kan påverka så mycket som i handboll. De 50/50-domsluten man får med sig på hemmaplan kan vara matchavgörande.

Blåser domaren ett par stegfel mot bortalagets stjärna så börjar han funder övar vad han gör fel och försöker ändra sig och då blir han hämmad i sitt spel.

Dessutom så ligger handbollen efter fotbollen när det gäller hur bortalag och domare tas emot.

Hemmalaget hämtar domarna på flygplatsen och tar hand om dem, det kan vara lyxhotell och shoppingrunda.

Magnus mins själv hur RIK när det var match i Rumänien på åttiotalet hade två timmars transport till hallen, men när man skulle tillbaka till hotellet efter att ha förlorat matchen tog det bara en halvtimma.

Det blir bättre och bättre och Magnus Wislander tror att handbollen jobbar på att få bort sådana avarter.

– Det ska inte kunna vara så stor skillnad på hemma och bortaplan, säger Wislander.

Den mentala biten däremot är svår att göra något åt och Magnus tror att det är där den största skillnaden mellan att spela hemma och borta ligger.

Matchen som talas om i inslaget är Champions league-semifinalen 2004 där Flensburg vann hemma mot Magdeburg med 30-20 för att åtta dagar senare förlora på bortaplan med 26-36.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista