Nathalie Eklund är ännu inte OS-uttagen. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Jacques Boissinot

Dahlberg: De fem slåss om två återstående OS-platser i alpint

Radiosportens alpine reporter Mats Dahlberg om de tre färskaste OS-uttagna alpinisterna och kampen om de två kvarvarande OS-biljetterna.

Veteranen Markus Larsson, som fyllde 35 för en dryg vecka sedan, är klar för ytterligare en olympisk start. Slalomåkaren har levererat en jämn säsong med en femte och en sjundeplats som bäst. Larsson fanns med redan i Salt Lake City 2002 där han blev sjua. I Turin 2006 blev han elva i kombinationen men blev inte uttagen till Vancouver 2010.

För slalomtjejen Anna Swenn-Larsson blir OS i Sotji debut i mästerskapssammanhang på seniorsidan. 22-åringen har varit imponerande jämn i årets världscupslalom med en åttondeplats som bäst.

OS-debut blir det också för storslalomåkaren Matts Olsson. 26-åringen har blandat och gett under säsongen, men var sjua i Val d´Isere före jul.

Totalt är nu nio alpina åkare uttagna, två platser finns kvar att slåss om. Nathalie Eklund, Emelie Wikström och Sara Hector på damsidan, Axel Bäck och Hans Olsson på herrsidan är den kvintett som ligger närmast.

Eklund och Wikström har presterat likartade resultat, Hector har en fin femteplats i kombination. Men frågan är hur den ska räknas, eftersom det var super G och slalom, medan det i OS handlar om störtlopp och slalom.

Bäck gjorde säsongsbästa i Wengens slalom i helgen, medan Hans Olsson letar efter formen i fartgrenarna. I dag (måndag) var han 13:e man i en FIS-tävling i Österrike, två sekunder efter segraren och en dryg sekund efter Douglas Hedin, som var femma. FIS är att likna vid tredjedivisionen i utförsåkning efter Världscupen och Europacupen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".